Na Ryanair ook stakingsacties bij KLM?
Foto: REUTERS

De Nederlandse pilotenvakbond (VNV) gaf vliegtuigmaatschappij KLM tot 9.00 uur de tijd hun eindbod in de cao-onderhandelingen te accepteren. In plaats daarvan deed KLM een tegenbod. Dat werd door de VNV afgewezen. Nu dreigen er acties.

Volgens de vakbond wordt ook in het laatste voorstel dat KLM donderdagavond deed ‘te weinig geluisterd naar de zorgen en bezwaren die al jaren leven bij de piloten’.

Welke acties de VNV nu gaat voeren, is nog onduidelijk. Werkonderbrekingen behoren tot de mogelijkheden, laat de vakbond weten. De acties zullen niet voor september beginnen, omdat de leden nog akkoord moeten gaan met het besluit, schrijft NRC Handelsblad.

Onvoldoende

KLM had tot vrijdag 09.00 uur de tijd om op een finaal bod van de pilotenbond in te gaan. Daarbij werd de voorgestelde datum voor werkdrukverlichting, zoals de bond had gevraagd, flink naar voren gehaald. Voor VNV was het toch niet voldoende. Onder meer op het gebied van werk- en rusttijdenregeling eisen de bonden verdere verbeteringen.

Volgens de vicevoorzitter van VNV, Willem Schmid, die als hoofdonderhandelaar gesprekken voerde met KLM, was eerder sprake van een ‘crisis- en herstel-cao’ bij KLM. Daarmee is het de luchtvaartmaatschappij gelukt om er na enkele zware jaren weer bovenop te komen. ‘Nu wordt het tijd dat het overwerkte vliegerskorps kan herstellen’, zo zei hij.

Ryanair

De dreiging van de Nederlandse pilotenvakbond komt er een week nadat de piloten bij lowcostmaatschappij Ryanair staakten. Het conflict binnen de Ierse prijsvechter is trouwens nog niet van de baan. De piloten en het cabinepersoneel uit alle landen waar Ryanair basissen heeft, komen in de eerste week van september bijeen in Rome. Ze zullen daar een eisenpakket opstellen. Als Ryanair weigert die in te lossen, dreigt de grootste staking uit de geschiedenis van het bedrijf.