Droom Trump uitgesteld: geen tanks in Washington dit jaar
De Franse president Macron en Donald Trump Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump zal nog even moeten wachten op de militaire parade in Washington waar hij zijn zinnen op heeft gezet.

Het ministerie van Defensie zei donderdag dat het met het Witte Huis is overeengekomen dat de parade niet meer dit jaar kan plaatsvinden, zoals was gepland.

Trump vraagt zich al maanden af waarom de Verenigde Staten geen grootse militaire parades houden waarin de macht van het Amerikaanse leger wordt benadrukt. Trump wilde dat Washington nog voor het eind van het jaar zo’n parade zou krijgen. Op 18 januari 2018 had de president een vergadering in het Pentagon, waarbij hij enkele topgeneraals de opdracht gaf om de mogelijkheden voor zo’n militaire show te onderzoeken..

‘We hadden eerst aangestuurd op 10 november voor deze gebeurtenis. Maar we zijn het er nu over eens om te praten over de mogelijkheden in 2019’, zei een woordvoerder van het Pentagon. De parade moet oorlogsveteranen eren. En 10 november ligt vlak voor ‘Veterans day’ op 11 november, een dag die in de VS geldt als feestdag ter ere van veteranen.

Trump kreeg het idee toen hij afgelopen zomer te gast was in Parijs op de militaire parade ter ere van le quatorze juillet. Hij werd omvergeblazen door de patriottische hoogmis met tanks, artillerie, duizenden manschappen en straaljagers boven Parijs. Na de parade zei Trump dat hij ‘ook zo’n parade wil – maar dan groter’.

Maar zijn enthousiasme vond weinig weerklank. Ook zijn er praktische bezwaren. Zo zijn de straten in Washington niet geschikt voor rupsvoertuigen.

Er is ten slotte ook kritiek op de kosten van zo’n parade. Het Witte Huis raamt ze op tien à dertig miljoen dollar, maar onlangs dook een schatting op van 92 miljoen dollar.