Tourist LeMC: Terug van nooit weggeweest
Foto: Geert Van de Velde
Interessant geografisch fenomeen bij Tourist LeMC: toen de Antwerpse rapper vroeg wie er allemaal van zijn provincie was, begonnen ook de mensen die hun hand hadden opgestoken bij de andere provincies te juichen. Als je een hele tent in een vingerknip van postcode kan doen veranderen, moet je iets juist aan het doen zijn.

Tourist is er dan wel even tussenuit geweest - een citytrip? Een wereldreis? - maar de Dance Hall was hem duidelijk nog niet vergeten. 'Koning liefde' en 'Horizon' werden onthaald alsof een hele generatie er mee opgroeide aan het kampvuur. Je zou het de bescheiden ogende Johannes Faes niet nageven, maar de man heeft natuurlijk al een Lotto Arena gevuld. Dat kunnen niet veel Belgische artiesten op Pukkelpop zeggen.

Meer podiumprésence en zelfs wat gedans

Faes hanteert nog altijd een op zijn zachtst gezegd unieke interpretatie van de klemtoonregels om zijn ritmes te laten kloppen - een eigenschap die hij deelt met Franse rappers als Damso en Booba - maar werkte wel aan zijn podiumprésence. Hij sloop als een bokser over het podium en zette het bij de reggaevibe van 'Ik denk on a' zowaar op een dansen.

Maar verder bleef Faes zijn overdonderend rustige zelve: noch de bassen uit de Boiler Room, noch de schrille akoestische glasbak van de Dance Hall die zijn 'verhalen uit de waaik' opslokte, konden hem uit zijn lood slaan. Tourist is en route met een missie, bleek aan het eind: hij kondigde een nieuw album aan voor 8 november, en in januari een show in... De Lotto Arena.