‘Oesters worden kleiner door klimaatverandering’
Themabeeld Foto: Harold Versteeg

Oesters geoogst voor de kust van New South Wales in Australië zijn kleiner en minder in aantal. Dat komt door de klimaatverandering, schrijft Susan Fitzer van de University of Stirling in Schotland. Wetenschappers vrezen dat oesters wereldwijd zullen lijden door de opwarming van de aarde.

De wetenschappers onderzochten oesterpopulaties in Wallis Lake en Port Stephens. Dat zijn de twee grootste populaties van oesters in de regio New South Wales. Volgens het onderzoek is de staat van de oester te wijten aan verzuring van het land en de zee.

‘Consumenten zullen eerst de kleine mosselen en oesters opmerken op hun bord. Maar als de verzuring van de oceaan zich doorzet kan dit een grote impact hebben op de wereldwijde commerciële aquacultuur’, aldus Fitzer. ‘Zuur water zorgt ervoor dat de schelp van de oester niet goed kan groeien.’

Volgens Fitzer komt de verzuring van het water in de regio niet door de landbouw, maar is het een gevolg van de klimaatverandering.

Het doel van de studie was om in kaart te brengen welk effect de klimaatverandering heeft op de voedselproductie. ‘We hopen dat dit onderzoek zal leiden tot samenwerkingen tussen de industrie en wetenschappers, om de uitdagingen van onze samenleving aan te gaan’, zei Mike Webb, hoofd van het onderzoeksteam bij NERC, waar Fitzer voor werkte.

Het onderzoek van Susan Fitzer werd gepubliceerd in Journal of Ecology and Environment.