De 'avozilla', vijf keer zo groot als een avocado
Foto: shutterstock

In Australië pakt avocadoboer David Groves uit met een nieuw soort avocado. De ‘avozilla’ wordt tot vijf keer zo groot als een normale avocado.

Toen de wereld de avocado ontdekt, had dat heel wat gevolgen voor de telers. De productie van het fruit is sinds 2000 verdubbeld. Die groeiende vraag lokte wel wat problemen uit. Zo legden Chileense boeren illegale plantages aan, waardoor de watertoevoer naar dorpen werd afgesneden. En wanneer er een tegenvallende oogst is, zoals dit jaar in Nieuw-Zeeland, kunnen de prijzen er spectaculair stijgen.

Groves speelt in op die groeiende vraag, en teelt nu een nieuwe soort avocado. De avozilla komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, is niet genetisch gemanipuleerd, en wordt vijf keer zo groot als een normale variant. De familie van Groves is voorlopig de enige in Australië die de avozilla’s teelt. Volgens Groves moet de smaak niet onder doen voor de kleinere variant. Voorlopig worden de avozilla’s enkel verkocht in speciaalzaken in Sydney, Adelaide en Perth.