Wat is er aan de hand in New Haven: in één dag 76 overdoses
De meeste slachtoffers werden in het park New Haven Green in Connecticut teruggevonden. Foto: Getty Images/iStockphoto

Hulpdiensten in Connecticut hadden de handen vol toen minstens 76 mensen een overdosis drugs kregen binnen een tijdspanne van 24 uur. De politie heeft twee mannen gearresteerd.

Dinsdagavond rolden de eerste oproepen binnen over enkele overdoses in een park nabij de universiteit van Yale, in New Haven. Woensdag kwamen meer gevallen aan het licht toen in datzelfde park achttien mensen instortten binnen een tijdspanne van drie en half uur. Sommige patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen verkeerden in levensgevaar, maar er is nog geen sprake van dodelijke slachtoffers.

Er wordt aangenomen dat ze doses K2 hebben ingenomen, een middel dat ook synthetische marihuana wordt genoemd. Dr. Kathryn Hawk, een arts van de spoedafdeling van het Yale New Haven ziekenhuis, zei aan de krant The New Haven Register dat de drug met fentanyl (een synthetische vorm van opium, red.) was versneden, al moet de politie dit nog bevestigen.

De politie van New Haven arresteerde woensdag twee mannen in verband met de overdoses. Beiden waren in het bezit van de drug K2 en werden aangeklaagd voor drugsbezit.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat New Haven te maken krijgt met een groot aantal overdoses. Iets meer dan een maand geleden, op 4 juli, veroorzaakte synthetische marihuana veertien overdoses, de meesten in het park New Haven Green, zei de politie. Twee jaar geleden werd een drug die fentanyl bevatte in verband gebracht met twee sterfgevallen en zestien overdoses in New Haven.

De brandweercommandant van New Haven, John Alston, zei op een persconferentie dat het gebruik van opiaten een verregaand probleem is. ‘Mensen doen aan zelfmedicatie om verschillende redenen. De politie, de brandweer, de hulpdiensten en ziekenhuizen hebben het deze tijd heel druk’, zei hij. ‘Dit is een probleem dat niet zomaar verdwijnt.’

Drugs veroorzaken meer doden in de Verenigde Staten dan HIV, verkeersongevallen en vuurwapens, volgens een rapport van de Centers for Disease Control (CDC) dat woensdag gepubliceerd werd. Vooral fentanyl, een drug die 30 tot 50 keer krachtiger is dan heroïne, is gevaarlijk. Slechts 2 mg van dit middel is voor de meeste mensen een dodelijke dosis, aldus de Drug Enforcement Administration (DEA).