De Jeugd van Tegenwoordig: nog steeds de OG’s van de Nederhop
Foto: Koen Bauters

‘Komen die vocalen nog, of moet ik beginnen?’ De Jeugd van Tegenwoordig opende in de bomvol gelopen Dance Hall met ‘Watskeburt’, en zetten meteen lekker in de verf dat ze ondanks alle Lil Kleines en Sevn Aliassen nog steeds de OG’s van de Nederhop zijn.

Hoe dichter Willie Wartaal, Faberyayo en Vieze Fur de veertig naderen, hoe meer ze zichzelf in articulerende nonchalance drenken. ‘Sau o me sjeu, bié o me hocutu’, klonk het - het is dat de tent de tekst van ‘Hollereer’ kende, of je zou denken dat Vieze Fur Portugees sprak.

De Jeugd van Tegenwoordig: nog steeds de OG’s van de Nederhop
Foto: Koen Bauters

Niet dat dat een probleem zou zijn. Bij ‘Sexy beesten’ sprong het publiek zo hard dat het alle hens aan dek was bij de PA - door de trillende plankenvloer dreigden de mengtafels omver te donderen. Met dank aan een vette remix door de volgens Willie Wartaal ‘meest sexy boy op het podium’, DJ Bas Bron. De Jeugd is meer dan ooit zijn speeltuin geworden: terwijl Vieze Fur het publiek in dook en een flesje champagne open trok, naaide hij de sublieme beat van ‘Gekke boys’ aan een remix van ‘Get Spanish’.

Zak vol hits leeggeschud

Het grootste werk leverde De Jeugd toch al in de studio. Wanneer Faberyayo het in ‘Buma in m’n zak’ over ‘ezelinnenmelk op m’n diamanten muesli’ heeft, toont De Jeugd een taalrijkheid die bij de nieuwe generatie Nederlandse rappers soms ver te zoeken is. Al gelden feestdagen ook voor poëten - niet veel later startte ‘Yayo' een meezinger over vrouwen uit het Noorden met een heel oud beroep.

De Jeugd van Tegenwoordig: nog steeds de OG’s van de Nederhop
Foto: Koen Bauters

Met een heerlijk ‘Sterrenstof’ en ‘De Formule’ schudde De Jeugd de zak vol hits gul leeg. Die scherpte lijken de tracks uit het nieuwe album Luek te ontberen, behalve dan ‘Gemist’: dat vatte de boel net mooi samen. ‘Een beetje gek dat bestaat niet/ het is helemaal of niks/ een beetje gek, dat bestaat niet/ steek die hele stad in de fik’. Dat ze maar al beginnen blussen in Kiewit.