Voor gewone Turken wordt lenen lastiger
Foto: AP
De val van de Turkse munt, de lira, en de handelsoorlog met de VS beginnen hun tol te eisen voor de Turken zelf. Het wordt lastiger om op krediet te kopen.

De vrije val van de lira is (voorlopig?) gestopt. Na de koersduik met 19 procent, vorige vrijdag en maandag, heeft de Turkse munt dinsdag en woensdag ruim de helft van dat verlies weer goedgemaakt. Die verbetering kwam er na een reeks monetaire maatregelen van de centrale bank van Turkije, onder meer tegen speculanten die de koers van de lira ondermijnden.  Voorts pompte de centrale bank in Ankara miljarden vers geld in de markt. 

Tot nog toe ontsnappen de Turken aan de meest strikte vormen van kapitaalcontrole, zoals een verbod om vrij geld af te halen van de bankrekeningen (zoals de Grieken is overkomen in 2015). Maar sinds gisteren gelden er wel strengere regels voor het openen van een consumentenkrediet. De looptijd daarvan is nu beperkt tot 12 maanden, en voor sommige producten zoals elektronica-apparatuur zelfs drie maanden.

Boycot tegen iPhone

Intussen gaat de confrontatie tussen het regime in Ankara en de regering-Trump in de VS almaar verder. In reactie op de verdubbeling van de Amerikaanse importheffingen op Turks staal en aluminium, riep de Turkse president Erdogan dinsdag op tot een ‘boycot’ van alle Amerikaanse elektronica, ook van de iPhone.

Gisteren werden bijkomende vergeldingsmaatregelen van kracht. Zo heeft Turkije de heffing op Amerikaanse alcoholische dranken met 140 procent opgetrokken, en op wagens met 120 procent.

De crisis telt ook winnaars: de toeristen die dezer dagen in het land verblijven. Zij kunnen, net als de Turken die in het buitenland wonen en in de zomer naar hun thuisland reizen, goede zaken doen in de luxewinkels in de steden en vakantiecentra.
Door de waardedaling van de lira zijn ook de prijzen van luxeproducten gedaald, toch voor wie kan terugvallen op euro’s of dollars.
De Turkse media berichtten over Turkse luxewinkeliers die overrompeld worden door buitenlandse klanten. Bij een Chanel-winkel in Istanbul was er een lange wachtrij, tot op het voetpad.