Vakbonden Ryanair beslissen volgende maand over nieuwe acties
Foto: EPA-EFE

Piloten en cabinepersoneel uit alle landen waar de Ierse prijsvechter Ryanair basissen heeft, komen in de eerste week van september bijeen in Rome. Ze zullen daar een eisenpakket opstellen. Als Ryanair weigert die in te lossen, dreigt de grootste staking uit de geschiedenis van het bedrijf.

Dat vernam de Portugese krant Dinheiro Vivo van de Portugese vakbond SNPVAC. ‘Het spijt ons dat het zover moet komen, maar zolang meneer O’Leary de onderneming op deze manier blijft leiden, is dit de enige mogelijkheid om onze ontevredenheid te tonen’, zegt Bruno Fialho van SNPVAC.

Het rommelt al langer bij Ryanair. Piloten, stewardessen en stewards pikken de volgens hen slechte arbeidsomstandigheden niet langer, terwijl de directie vreest dat toegevingen zullen leiden tot extra kosten en het verdienmodel van Ryanair onder druk zullen zetten.

Het verzet raakt ook steeds meer gecoördineerd. Na enkele acties in individuele landen, was er eind juli een tweedaagse staking van het cabinepersoneel in een viertal landen, waaronder België. En afgelopen vrijdag staakten piloten in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Zweden. Die staking had een impact op zowat 55.000 passagiers. ‘We zijn verenigd en we zullen tot het einde doorgaan’, aldus nog Fialho.

Ryanair liet alleen weten dat het de gesprekken over de erkenning van vakbonden in verschillende landen de komende weken en maanden wil voortzetten.