Om wildplassen te vermijden, werden over heel Parijs ‘uritrottoirs’ geplaatst. Enkele van die urinoirs staan echter aan bekende trekpleisters zoals de Notre Dame, en de trotse Parisiens vrezen dat ze het imago van de stad besmeuren.

Om de plaag van wildplassers tegen te gaan, zijn in Parijs sinds kort ‘uritrottoirs’ te vinden. Deze opvallende rode bakken, enigszins gelijkend op postbussen, bevatten stro, waardoor in combinatie met de menselijke urine compost wordt aangemaakt voor de lokale parken. De ecologische urinoirs zouden bovendien ook nog geurloos zijn.

Iedereen blij, zou u denken, maar niets is minder waar. Kwade Parisiens vinden het een schande dat de uritrottoirs en hun gebruikers in het straatbeeld van de oude binnenstad zijn verschenen. Ze zijn van plan een petitie te beginnen.

‘Dit zet aan tot exhibitionisme’

Vooral één urinoir, dat aan de oevers van de Seine vlakbij het Louvre werd geplaatst, is het mikpunt van kritiek. De mannen die er een plasje komen doen, staan oog in oog met de duizenden toeristen die er dagelijks met plezierboten passeren.

‘Het is nergens voor nodig om zoiets onbescheiden en lelijk op zo’n historische plek te zetten’, klaagt Paola Pellizzari, eigenaar van een nabije kunstgalerij, tegenover persagentschap Reuters. Pellizzari vreest bovendien dat de uritrottoirs ‘zullen aanzetten tot exhibitionisme’.

Volgens Ariel Weil, burgemeester van het plaatselijke 4de Parijse arrondissement, zijn de urinoirs wel degelijk broodnodig: ‘Als we niets doen, plassen mannen gewoon in de straten. Als het de mensen echt stoort, zullen we een andere locatie zoeken.’