Vrije val lira lokt toeristen naar Turkse luxewinkels
Drukte voor Turks filiaal van Louis Vuitton Foto: afp
Turkse haute-couturewinkeliers hebben hun handen vol aan klanten uit naburige landen. Door de oververhitte economie zakt de waarde van de lira en dus ook de prijzen van luxeproducten.

Opvallend veel toeristen stonden afgelopen dagen aan te schuiven voor de deuren van luxewinkels als Channel en Louis Vuitton, merkte de Turkse krant Hürriyet. In een interview met een andere Turkse krant, Daily Sabah, beweert Ugur Berk, manager IstinyePark, een shoppingcenter van het hogere prijssegment, dat er dit jaar dertig procent meer toeristen over de vloer komen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Door de devaluatie van de Turkse lira zijn luxegoederen een goede investering geworden voor buitenlanders. Zij trekken uitgerekend nu naar Turkije om luxeproducten in te slaan. In het afgelopen jaar heeft de Turkse lira tegenover de Amerikaanse dollar meer dan veertig procent aan waarde heeft ingeboet.

De Turkse luxewinkeliers werden zodanig overrompeld afgelopen weekend dat een Channel-winkel in Istanbul heeft besloten om zijn klanten buiten te laten wachten. Dat schreef de Turkse krant Sozcu. Om het kwartier mochten er enkele klanten binnen. Alleen op deze manier kon de winkel een persoonlijke bediening garanderen.

Voor Turkse inwoners worden buitenlandse producten niet goedkoper. ‘Integendeel’, zegt VRT-correspondent Toon Beemsterboer in De ochtend op Radio 1. ‘Sommige restaurants in Turkije schrappen gerechten die producten bevatten uit het buitenland omdat die te duur zijn geworden.’

Verblijf blijft even duur

Wie nog een reis wil plannen naar Turkije zal er niet veel goedkoper vanafkomen, zegt Piet Demeyere, touroperator voor TUI aan Het Nieuwsblad. ‘De contracten met de plaatselijke hotels worden vaak tot een jaar op voorhand vastgelegd. Om het risico van de koerswisselingen te beperken, worden die in euro opgesteld.’

Maar wanneer u wilt profiteren van de goedkopere luxeproducten, springt u maar beter snel op het vliegtuig. Het persagentschap Reuters liet weten dat de Turkse lira weer zes procent aan waarde heeft toegenomen. Om verdere waardedaling van de lira te vermijden, riep de Turkse centrale bank hoge rentes in.