Diefstal koperen kabels terug van weggeweest
De reparatiewerken bezorgen Infrabel veel kosten Foto: Belga

Bij een koperdiefstal in de gemeente Trois-Ponts in Luik is in de nacht van maandag op dinsdag ongeveer een kilometer aan koperen kabels gestolen bij spoornetbeheerder Infrabel. Het lijkt erop dat dieven weer interesse hebben in koper als buit.

In 2012 was er sprake van grote aantallen koperdiefstallen. Nadien doofde het fenomeen uit. Maar het spoornet wordt al een tijdje weer geviseerd door een bende van koperdieven. ‘In de maanden juni en juli zijn er respectievelijk 27 en 22 zulke diefstallen geweest’, zegt Arnaud Reymann, woordvoerder van Infrabel. Het treinverkeer ondervindt geen hinder van de diefstal.

De criminelen passen steeds dezelfde methode toe. ‘Eerst verkennen ze de omgeving, vervolgens komen ze ter plaatse met een jeep met een lier. Daarmee kunnen ze de losgesneden kabel zeer snel oprollen’, aldus Reymann. ‘In een tiental minuten kunnen de criminelen zo tot een kilometer aan kabels ontvreemden.’

Infrabel raamt dat de schade de voorbije maanden is opgelopen tot meer dan een miljoen euro. ‘ Bovenop het gestolen materiaal komt immers nog het reparatiewerk dat de technici moeten leveren’, klinkt het.

Reymann benadrukt nog dat de dieven grote risico’s lopen door kabels van 1.000 volt los te maken.