Melbourne na zeven jaar niet langer ‘meest leefbare stad ter wereld’
Het Natuurhistorisch Museum in Wenen. Foto: REUTERS

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen heeft het Australische Melbourne onttroond in de rangschikking van meest leefbare steden ter wereld van The Economist. Het is de eerste keer dat een Europese stad op de eerste plaats eindigt.

Het magazine The Economist kijkt sinds 2004 voor 140 steden hoe ze scoren voor infrastructuur, cultuur, politieke en sociale stabiliteit, criminaliteit, onderwijs en toegang tot gezondheidszorg. Het Oostenrijkse Wenen en het Australische Melbourne strijden al jaren voor de eerste plek, maar de voorbije zeven jaar trok Melbourne telkens aan het langste eind.

Wenen springt nu over Melbourne naar de eerste plaats. Dat komt vooral doordat de veiligheid in de Oostenrijkse hoofdstad er volgens de onderzoekers op vooruit is gegaan. ‘Er is een relatieve terugkeer naar stabiliteit in grote delen van Europa.’

Melbourne en Wenen kregen allebei de maximumscore voor gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. Melbourne scoorde beter op vlak van cultuur en milieu, maar die voorsprong werd tenietgedaan door de voorsprong van Wenen wat betreft stabiliteit.

Australië scoort erg goed met nog twee andere steden in de top tien: Sydney (5) en Adelaide 10). Ook Canada blijkt een erg leefbaar land, met een vierde, zesde en achtste plaats voor Calgary, Vancouver en Toronto. De top drie wordt vervolledigd door het Japanse Osaka. Ook Tokio (7) staat bij de eerste tien. Het Deense Kopenhagen is naast Wenen de enige Europese stad in die top tien.

De minst leefbare stad in de ranglijst is Damascus in Syrië, dat verscheurd is door de burgeroorlog. Op de tweede plaats van minst leefbare steden staat Dhaka in Bangladesh, gevolgd door Lagos in Nigeria.

Meest leefbare steden

 1. Wenen (Oostenrijk)
 2. Melbourne (Australië)
 3. Osaka (Japan)
 4. Calgary (Canada)
 5. Sydney (Australië)
 6. Vancouver (Canada)
 7. Toronto (Canada)
 8. Tokyo (Japan)
 9. Kopenhagen (Denemarken)
 10. Adelaide (Australië)

Minst leefbare steden

 1. Damascus (Syrië)
 2. Dhaka (Bangladesh)
 3. Lagos (Nigeria)
 4. Karachi (Pakistan)
 5. Port Moresby (Papoea-Nieuw-Guinea)
 6. Harare (Zimbabwe)
 7. Tripoli (Libië)
 8. Douala (Kameroen)
 9. Algiers (Algerije)
 10. Dakar (Senegal)