Cafés uit jaren 20 beschermd als monument
Café Eldorado in Grimbergen. Foto: inventaris onroerend erfgoed

Drie cafés in de Vlaamse Rand zijn voorlopig beschermd als monument. Het gaat om Café De Hoorn in Beersel (Alsemberg), het café met danszaal Eldorado in Grimbergen en Café Luminor in Vilvoorde. De interieurs uit de jaren 20 bleven er bewaard.

‘De drie cafés in de Vlaamse Rand bieden een beeld van de geschiedenis van de bouw van burgerlijke cafés in Vlaanderen. De gebouwen dateren uit de negentiende en twintigste eeuw terwijl de interieurs alle drie uit de jaren 1920 dateren. Het is uitzonderlijk dat de bijna honderd jaar oude café-interieurs bewaard bleven’, meldt Vlaams minister-president en bevoegd voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA).

Café al 100 jaar in gebruik

Café De Hoorn in Beersel is omstreeks 1900 gebouwd. De eigenaar koos voor een opvallende plek in de dorpskern en aan de voet van de bedevaartskerk. Bedevaarders werden ontvangen in het fraaie interieur dat bestond - en nog steeds bestaat - uit houten lambriseringen, spiegels en banken. De toog, de glazenkast en de spiegels zijn gedecoreerd met hoornen des overvloeds en verwijzen zo naar de naam van het café.

Het café met danszaal Eldorado in Grimbergen huist in een gebouw dat een juwelier omstreeks 1905 liet bouwen. In 1927 richtte architect Jean De Roy het café en de danszaal opnieuw in. Het café kreeg een inrichting in pakketbootstijl terwijl voor de danszaal de zwierige Beaux-Artsstijl is gebruikt.

Café Luminor in Vilvoorde is het enige stedelijke café in de selectie. Al honderd jaar doet het gebouw dienst als café. Tijdens het interbellum is een art-decopui met glas-in-lood aangebracht in de negentiende eeuwse gevel. Het interieur is ingericht met gefineerde lambriseringen met inlegwerk, banken, spiegels en een toog met glazenkast. Zelfs de tafeltjes zijn speciaal voor het café gemaakt.

Cafés uit jaren 20 beschermd als monument
Café Luminor/ Foto: inventaris onroerend erfgoed

Definitieve bescherming

De cafés zijn nu voorlopig beschermd. Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen een periode van negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.