Reis met ex-miss kost Noorse minister zijn portefeuille
Foto: AP

De 58-jarige Per Sandberg heeft ontslag genomen als Noors minister van Visserij na een reis met zijn 28-jarige vriendin naar Iran.

In juni was de Noorse minister met zijn nieuwe 28-jarige Noors-Iraanse vriendin Bahareh Letnes naar Iran gereisd zonder premier Erna Solberg of zijn ministerie in te lichten. Premier Solberg kwam dat pas te weten via de Noorse ambassade in Teheran.

Bovendien nam Sandberg zijn werk-gsm mee naar Iran. Bij zijn terugkeer moest hij zijn telefoon inleveren bij de Noorse veiligheidsdiensten om te controleren of het toestel niet gehackt was.

Sandberg erkende dat hij de veiligheidsregels van de regering niet gevolgd had. Volgens hem was het plan aanvankelijk om naar Turkije te reizen, maar viel veertien dagen voor vertrek toch de beslissing om naar Iran te reizen. Pas toen de minister en zijn vriendin al twee dagen in Iran waren, werd de premier hierover ingelicht door de Noorse ambassade in Teheran. De dochter van Sandberg suggereert in interviews dat Sandberg vooral niet wilde dat zijn ex-vrouw, die als staatssecretaris ook deel uitmaakt van de Noorse regering, te weten kwam waarheen hij was gereisd met zijn nieuwe vriendin.

Voormalige miss

De vriendin van Sandberg is een voormalige miss die nu een visexportbedrijf runt. Ze heeft een Noorse verblijfsvergunning en ontkent dat ze banden heeft met de Iraanse overheid. De Noorse inlichtingendiensten zouden dat nu onderzoeken.

Sandberg stapt ook op als vicevoorzitter van de Vooruitgangspartij, die opkomt voor een streng migratiebeleid.