De Europese Commissie volgt de crisis van de Turkse lira, en meer bepaald de mogelijke impact ervan op de Europese banken, van nabij op.

De lira neemt een diepe duik. De Turkse valutacrisis loopt helemaal uit de hand. Dat is niet alleen slecht nieuws voor Erdogan, maar ook voor Europa. Volgens Commissiewoordvoerder Christian Spahr volgt Europa de evoluties op de Turkse financiële markten van nabij op.

‘We zijn ons bewust van de mogelijke impact op Europese banken’, luidde het. Op de vraag of deze crisis ook gevolgen kan hebben voor het akkoord dat de EU en Turkije hebben afgesloten rond migratie, wilde de woordvoerder niet ingaan. ‘We gaan ons niet inlaten met speculaties over wat er zal gebeuren op migratievlak.’

Duits kanselier Merkel benadrukt op ’dat niemand baat heeft bij een economische destabilisering van Turkije’. Ze benadrukte dat haar land ‘een economisch welvarend Turkije wil’. ‘Dat is ook in ons belang.’

Lira

De lira zakte maandag opnieuw 6 procent tegenover vrijdag. Het dagverlies voor de lira diepte vrijdag uit tot maar liefst 19 procent. De lira verloor al een kwart van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar, nadat de Verenigde Staten sancties tegen het land hadden ingesteld.

De diplomatieke relatie tussen de VS en Turkije, nochtans partners in de NAVO, verslechtert zienderogen. Turkije houdt al twee jaar een Amerikaanse dominee in hechtenis, op beschuldiging van spionage en terrorisme. Maar ook over andere kwesties, zoals de uitlevering van Gülen, de oorlog in Syrië en de relatie met Rusland, zijn beide landen het grondig oneens. Sinds maandag hebben de VS de importheffing op Turks staal en aluminium zelfs verdubbeld.