Verdachte van dreigtweet Antwerp Pride wordt uit Vlaams Belang gezet
Partijvoorzitter Tom Van Grieken: ‘Het is niet omdat hij posts van onze partij leuk vindt, dat wij ook achter hem staan’ Foto: BELGA

De 21-jarige man die vrijdag werd opgepakt na een dreigtweet over de Antwerp Pride, blijkt lid te zijn van Vlaams Belang. De partij heeft intussen de procedure opgestart om hem uit de partij te zetten.

Partijvoorzitter Tom Van Grieken had eerder al verklaard dat dergelijke tweets voor Vlaams Belang ‘niet door de beugel kunnen en de partij kunnen schaden’.

De verdachte had op 8 augustus op Twitter een dreigende reactie gepost als antwoord op een tweet van de politie over de Antwerp Pride. De reactie was discriminerend, maar hield ook een reëel risico op geweld in. Daarom ging de Antwerpse politie meteen op zoek naar de man.

Hij kon vrijdag geïdentificeerd en opgepakt worden. De man gaf toe dat hij de tweet stuurde. In zijn huis werden onder meer een vlag met een hakenkruis, een boksbeugel en verboden messen aangetroffen. Zondag, een dag na de parade van Antwerp Pride, werd hij door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.

Het intussen verwijderde Twitter-profiel van de verdachte suggereerde dat hij aanhanger en lid was van Vlaams Belang. Zo was er onder meer een foto te zien van een verjaardagskaart die de partij naar haar leden stuurt.

Vlaams Belang ging na of de man inderdaad lid is, en dat blijkt het geval te zijn. De partij startte daarop de procedure om hem het lidmaatschap te ontnemen. ‘Het is niet omdat hij posts van onze partij leuk vindt, dat wij ook achter hem staan’, stelt Van Grieken.