Waarom je niet per se naar Yosemite moet
Bryce National Park Foto: mg

Een tripje met de familie, leuk. De oceaan over naar Amerika, super. En dan sluit het wereldberoemde natuurpark Yosemite door bosbranden. Niet gevreesd, er is nog ander, minder gekend, natuurgeweld in de buurt.

1. Zion National Park

Vanuit Las Vegas kom je na een autoritje van 159 mijl - excuus: 256 kilometer - in Zion National Park. Zion biedt onwaarschijnlijke vergezichten waar iedere hiker zijn hart kan ophalen. Een gratis pendelbusje brengt je in het park van de ene wandelroute naar de andere. Toeristen kunnen er terecht voor een hike van, jawel echt waar, 500 meter naar de ‘Weeping Rock’, een rots die water van 1.200 jaar oud weent.

Waarom je niet per se naar Yosemite moet
Zion National Park Foto: mg

Maar er zijn ook iets stevigere uitdagingen. De Hidden Canyon trail duurt bijvoorbeeld 2,4 uur, en in ‘The narrows’, een wandeling door het water, kun je zo ver blijven stappen als je wil.

De wandeling naar Angel’s Landing wordt aangeprezen als ‘must do’, maar die is momenteel ontoegankelijk. Hevige regenval maakte de paden voor weken, misschien zelfs maanden, onbegaanbaar. Observation Point is een mooi alternatief, want na een stevige klim van anderhalf à twee uur kijk je uit op de beroemde ‘Angel’s Landing’.

Waarom je niet per se naar Yosemite moet
Observation Point, Zion National Park Foto: mg

Protip: Neem voldoende voedsel en zeker water mee. Drie liter per persoon is niet overdreven in de zomer. Vertrek ’s morgens vroeg (niet om pakweg 11 uur, geloof me), of in de late namiddag.

Accommodatie: Zion leeft van het toerisme, in het dorp bij het park staat het ene hotel naast het andere. Iets verderop ligt ‘Zion Under Canvas’, een plek waar zelfs de grootste kampeerhater zwicht voor de tent, het kingsize bed en het uitzicht.

Toegangsprijs: 35 dollar per auto, de pas is geldig voor zeven dagen.

2. Bryce Canyon National Park

Ook hier brengt een gratis pendelbus de wandelaars naar vertrekpunten van verschillende wandelingen. Als je niet te stijf bent van die wandeling naar ‘Observation Point’ in Zion bijvoorbeeld, kun je hier uren verloren lopen in de prachtige natuur.

Er zijn wandelingen van anderhalf, drie, acht en twaalf kilometer. Je kunt ook verschillende wandelingen combineren en zo eindeloos blijven stappen tussen magnifieke rotsformaties.

Waarom je niet per se naar Yosemite moet
De hoodoos van Bryce Canyon National Park Foto: mg

Ga hier zeker niet weg voor je de ‘hoodoos’ hebt gezien. Dat zijn speciale rotsformaties, haast niet te geloven dat die uitgesneden zijn door de natuur zelf. Water en wind, meer was er niet nodig. Daal af in de ‘Navajo Loop Trail’, en je waant je in de ruïnes van een lang verloren stad.

Je kunt Bryce ook te paard verkennen, er is een aparte trail. 

Prijs: 35 dollar per auto, de pas is geldig voor zeven dagen.

3. Arches National Park

In dit park zijn ze vooral trots op hun ‘arches’, en terecht. Er staat een rotsformatie in de vorm van een boog van 50 meter lang, een andere wandeling komt uit bij de ‘delicate arch’, waar je een profielfoto kunt maken die zeker vijf jaar mee kan. Je moet wel bereid zijn aan te schuiven.

Waarom je niet per se naar Yosemite moet
Delicate Arch in Arches National Park Foto: mg

Dit park biedt geen pendelbus aan, bezoekers moeten dus met eigen auto naar de verschillende vertrekpunten gaan. Het goede nieuws is dat ook hier een ‘Under Canvas’ glamping-plek ligt, waar je kunt sterrenkijken, marshmallows roosteren en meezingen met countryliedjes. 

Prijs: 30 dollar per auto, de pas is geldig voor zeven dagen.

Waarom je niet per se naar Yosemite moet
Arches National Park Foto: cg