Negen schapen gedood door tweede wolf: ‘Naya heeft gezelschap gekregen’
Agentschap Natuur en Bos gaf beelden vrij van de bewuste wolf Foto: belga

Voor het eerst sinds maanden zijn er opnieuw schapen gedood door een wolf. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bevestigt aan De Standaard dat dit niet het werk is van wolvin Naya, maar van een tweede wolf die zich in het natuurgebied gevestigd heeft.

In de buurt van twee Limburgse natuurgebieden - Bosland en het militair domein Kamp van Beverlo - zijn sinds vorige week negen schapen gedood. Hoewel al snel werd gedacht aan de wolvin Naya, blijkt uit de analyse van camerabeelden dat zij niet de dader is.

'Naya is nog steeds actief in het gebied, want twee weken geleden hebben we haar nog gezien op camerabeelden. Sinds deze ochtend zijn we er echter zeker van dat er een tweede wolf in het spel is', vertelt Koen Van Muylem, woordvoerder van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). 'Uit de analyse van recent videomateriaal, dat minder dan een week oud is, blijkt namelijk dat de schapen zijn doodgebeten door een wolf zonder halsband. Naya draagt een halsband met daarin een volgapparaat. Kortom, Naya heeft gezelschap gekregen.'

Waar de wolf vandaan komt, dat moet volgens Van Muylem nog blijken. 'Er zijn intussen al DNA-stalen genomen die hebben bevestigd dat het wel degelijk om een wolf gaat. Om eventueel te kunnen bepalen waar die dan vandaan komt, daar is echter heel goed DNA-materiaal voor nodig. Door het warme weer van de afgelopen weken is het nog niet zeker dat we een DNA-staal van zo'n goede kwaliteit zullen vinden. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel.'

Eerste dode schapen in maanden

De eerste melding van dode schapen kwam begin vorige week uit een kudde in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt. In totaal ging het om vier dieren. De schapen zaten nochtans achter een raster met elektriciteit, maar door de droogte was de spanning te laag. Her en der was het rooster ook in minder goede staat.

In de onmiddellijke omgeving werd inmiddels nog een ander schaap, niet van deze kudde, gevonden dat al wat langer dood was. Zaterdag zijn wat verder nog eens vier dode schapen aangetroffen. Het zijn de eerste dode schapen door een wolf sinds maanden.