Noors politicus flasht cruiseschip
Foto: Instagram

Svein Ingvald Opdal, een lokale politicus voor de Noorse groenen, laat zijn engagement op vakantie niet thuis. Toen hij merkte hoeveel cruiseschepen er passeren aan de fjorden, besloot Opdal daar in zijn blootje tegen te protesteren.

De 71-jarige Svein Ingvald Opdal was nog maar net met zijn vrouw aangekomen in Olden, een stadje ten zuiden van de Nordfjord, toen hij het op zijn heupen kreeg. ‘We zagen al meteen drie cruiseschepen passeren’, klaagde de politicus voor de Noorse Groenen op de Noorse staatszender NRK.

‘We vernamen later dat er op die manier in totaal 11.000 bezoekers komen’, aldus Opdal. ‘Ik ben helemaal niet opgezet met die grote cruiseschepen.’

Waar cruiseschepen in Venetië worden onthaald door woedende betogers met bengaals vuur, pakte de Noorse politicus zijn protest anders aan. Hij verwelkomde het volgende schip dat passeerde in zijn blootje. ‘Het was een spontane actie, vooral voor het plezier.’

In het Italiaanse Venetië vindt al langer grootschalig protest plaats tegen cruiseschepen en het massatoerisme die ze met zich meebrengen, maar ook elders in Europa hebben locals er hun buik van vol. Zo kwamen ze deze zomer al op straat in de Spaanse trekpleisters Barcelona en Mallorca en het Kroatische Dubrovnik.

I protest!

A post shared by Svein Opdal (@sveinopdal) on