Bayer verliest zwaar op beurs na monsterboete voor Monsanto
Foto: AFP

Het aandeel van farmagroep Bayer, de eigenaar van de Amerikaanse agrochemiereus Monsanto, verloor maandagochtend meer dan 9 procent op de beurs van Frankfurt. De beleggers zijn bezorgd over het vonnis in het proces tegen Monsanto’s onkruidverdelger Roundup.

Monsanto moet van de rechtbank moet bijna 290 miljoen dollar (ruim 250 miljoen euro) schadevergoeding betalen, omdat het bedrijf niet gewaarschuwd zou hebben voor het gevaar van onkruidverdelger Roundup. Een Amerikaanse tuinier zou kanker gekregen hebben door het bestrijdingsmiddel. Het bedrijf liet al weten dat ze in beroep zullen gaan tegen het vonnis.

Volgens Bayer gaat die beslissing echter in tegen de wetenschappelijke bevinding dat er geen verband is tussen glyfosaat, het product dat in Roundup zit, en het non-hodgkinlymfoom. Dat is de verzamelnaam voor kankers van de lymfeklieren. ‘Op basis van wetenschappelijke bewijzen, evaluaties op wereldschaal en het decennialange gebruik van glyfosaat, meent Bayer dat glyfosaat veilig is en niet kankerverwekkend.’

Bayer heeft in juni de overname van Monsanto afgerond, voor een bedrag van 63 miljard dollar (53,6 miljard euro). De integratie van Monsanto binnen de Bayer-groep is echter nog niet begonnen. De laatste knopen moeten nog doorgehakt worden. 

In ons land is Roundup sinds juli verboden voor particulieren. Alleen professionals, zoals landbouwers en tuinaannemers, mogen nog producten op basis van glyfosaat of andere stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn gebruiken.