‘Meer dan 100 Britse kiesdistricten veranderden van kamp en zijn tegen Brexit’
Britse pro-EU-betogers in 2017. Foto: Photo News

In meer dan honderd Britse kiesdistricten, op een totaal van 632, zijn de kiezers van mening veranderd over de Brexit. Ze willen nu toch in de Europese Unie blijven. Dat blijkt uit een analyse van 'The Observer'. Daardoor heeft het het ‘Remain’-kamp nu een meerderheid. Volgens de krant wordt dat belangrijk als het Britse parlement later dit jaar discussieert over de Brexit.

The Observer heeft twee YouGov-polls laten analyseren, voor en nadat de Britse premier Theresa May haar Brexit-voorstel op 6 juli publiceerde. De uitslag van de polls werd gecombineerd met gegevens over de bevolkingssamenstelling.

Daaruit blijkt dat in 112 districten de stemming is omgeslagen, van ‘Leave’ naar ‘Remain’. Dat brengt het totale aantal zetels dat liever in de EU wil blijven op 341, goed voor een meerderheid van 53 procent.

Volgens de krant zijn vooral aanhangers van Labour aan het twijfelen geslagen. De trend is het duidelijkst in het noorden van Engeland en Wales.

De druk op premier May, die het Brexit-akkoord moet laten goedkeuren in het parlement, neemt dus toe. Tegelijk gaan ook steeds meer stemmen op om een nieuw referendum te organiseren. Vince Cable, leider van de Lib-Dems, pleitte zaterdag nog voor meer samenwerking tussen de verschillende actiegroepen. Een campagne van The Independent om een nieuw referendum te organiseren, kreeg al 600.000 handtekeningen.