Zelf mosselen oogsten is gevaarlijk. Voor u én voor de natuur
Foto: KURT DESPLENTER
In Oostende duiken ‘strandrovers’ op, die op grote schaal schelpdieren plukken op de golfbrekers. ‘Dat is schadelijk en illegaal’, zegt marien bioloog Francis Kerckhof.

Met z’n tweeën waren ze, de ‘strandrovers’ die een paar dagen geleden in Oostende gefotografeerd werden met grote emmers vol schaalhoorns, een eetbare zeeslak die vaak voorkomt op onze golfbrekers.

Mag niet, zegt Francis Kerckhof, marien bioloog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. ‘We zien het steeds vaker: het massaal wegplukken van wat je in de natuur kunt vinden. Dat gaat van paddenstoelen plukken in het bos tot strandkrabben of schaalhoorns aan onze kust. Het is een beetje een hype: eten wat je vindt in de natuur, topchefs promoten dat al een tijdje. Maar het mag niet. De kust leegroven is even goed stroperij.’

Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee bevestigt de trend. ‘Het gaat hier niet om liefhebberij. In Oostende ging het echt om semicommercieel oogsten’, zegt hij. ‘Ook zogenaamde nonnetjes (schelpdieren die je bij laag water in het zand vindt, red.) worden op grote schaal verzameld.’

Zwaar vervuild

Waarom het zo erg is om mosselen of schelpdieren mee te nemen? ‘Niemand zal het je kwalijk nemen als je kinderen met hun schepnetje wat garnalen opvissen’, zegt Seys. ‘Maar emmers vol schelpen wegtrekken, dat mag niet. In de stedelijke verordening van Oostende staat dat je een vergunning nodig hebt van het Vlaamse Gewest om mosselen, schelpslakken of andere zee­producten mee te nemen.’ 

‘Onze beperkte en fragiele natuur kan de extra druk van massaal wegplukken niet aan’, zegt Kerckhof. ‘Elke oogst brengt schade aan.’
Bovendien trekt u ook voor uw eigen gezondheid maar beter geen mosselen van bijvoorbeeld een kaaimuur of een staketsel. Volgens het Ilvo, het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek, zijn ze vaak zwaar vervuild. Er zitten schadelijke bacteriën en pcb’s in.

‘Mosselen filteren het water. Hoe dichter bij de haven, hoe meer vervuiling en mosselen zuigen dat als het ware allemaal op. Daarom liggen de kweekplaatsen altijd een stuk verder in zee’, zegt Seys.