KMI waarschuwt met code geel opnieuw voor rukwinden en hagelbuien
Foto: John Van Marcke

Het zachte, zonnige weer maakt zondagavond plaats voor plaatselijk hevige onweerswolken. Het KMI verwacht tot maandagavond donder, bliksem en hagel. Daarom waarschuwen de meteorologen meer dan 24 uur lang met code geel. Het noodnummer 1722 is opnieuw geactiveerd.

‘In de loop van zondagavond en -nacht trekt een storing van west naar oost door het land met regen en buien. Plaatselijk is er kans op onweer’, klinkt het. Bovendien is er sprake van rukwinden tot 65 kilometer per uur. De onweersvoorspellingen hebben ook een langere duur dan doorgaans.

‘Maandag is het wisselvallig met vaak zwaarbewolkte perioden en enkele opklaringen. We verwachten regelmatig buien die soms hevig kunnen zijn en vergezeld van onweer en hagel.’

Omdat het hevige weer problemen kan veroorzaken kondigt het KMI dan ook 25 uur lang code geel aan voor heel België, vanaf 22 uur zondagavond tot 23 uur maandagavond. ‘Bij code geel is er risico op schade en wateroverlast. Blijf de weersverwachtingen en waarschuwingen in de gaten houden en neem geen enkel vermijdbaar risico’, klinkt het op de gespecialiseerde Europese weersite MeteoAlarm.

De warme temperaturen blijven, al klimmen ze niet meer tot aan de 30 graden: de maxima schommelen tussen 19 en 24 graden.

Noodnummer geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken heeft zondagavond het noodnummer 1722 (voor niet-dringende brandweeroproepen) geactiveerd. 'We vragen aan iedereen om het noodnummer 112 enkel te bellen als iemand mogelijk in (levens)gevaar is', klink het bij Binnenlandse Zaken.

Buien blijven

In de loop van maandagnacht verdwijnen de meeste buien en wordt het meestal droog met opklaringen. Minima liggen tussen 12 en 17 graden met een matige wind uit westzuidwest.

Dinsdag is het nog wisselvallig met enkele buien. In de loop van de namiddag wordt het het droog in de westelijke landshelft met meer opklaringen, ‘s avonds ook in het oosten. De maxima liggen tussen 20 graden in Hoog-België en 24 in het centrum van het land. De wind waait matig uit westelijke tot noordwestelijke richtingen.

Woensdag begint de dag mogelijk met laaghangende bewolking en nevel. Overdag vormt er zich vrij veel stapelbewolking maar het blijft droog. De maxima liggen tussen 21 graden aan zee en 25 graden in de Kempen bij een matige wind uit zuidwest tot west.