De brandweer heeft de smeulbrand bij Antwerp Bulk Terminal in de Antwerpse haven onder controle. 'De rook is afgenomen, en ook de hinder zal afnemen', aldus de woordvoerder van de Antwerpse brandweer. De perimeter die zondagmorgen was ingesteld, is vanmiddag opgeheven en het rampenplan wordt stopgezet.

'We hebben de brand onder controle en enkel de zone vlak rond het bedrijf blijft een operationele zone voor de hulpdiensten. De andere bedrijven kunnen nog hinder ondervinden, maar evacuatie is niet meer noodzakelijk', aldus de Antwerpse brandweer.

De perimeter die zondagmorgen was ingesteld na een brand met schadelijke rook in de Antwerpse haven, is dan ook opgeheven. De gemeentelijke rampenfase wordt stopgezet.

Zaterdagmorgen werd de Antwerpse brandweer verwittigd over een smeulbrand met nikkelsulfide in een loods van 6.000 vierkante meter aan de Emdenweg, in het Leopolddok. 'We werden geconfronteerd met moeilijke omstandigheden', zei Jasmien O van de Brandweer Antwerpen zondagmorgen. 'Je kan het product vergelijken met een enorme berg lucifers die zichzelf steeds opnieuw in brand steken. Daarbij komt veel rook vrij. Er zijn meerdere brandhaarden aanwezig in de stof zelf. Het is belangrijk dat we die volledig uit elkaar trekken opdat we die goed kunnen afblussen.'

Schadelijke stoffen in de lucht

De Antwerpse brandweer werkte daarom met speciale pakken en gebruikte perslucht om in veilige omstandigheden te kunnen werken. Er werden ook bijkomende ploegen opgeroepen om eventuele andere branden in Antwerpen de baas te kunnen.

Ook werden er permanente metingen uitgevoerd of er al dan niet schadelijke stoffen in lucht hingen. In de directe nabijheid van de brand werden verhoogde waarden van schadelijke stoffen gemeten. Op basis van die metingen werd besloten tot een evacuatie van zeeschepen en zo'n honderd bedrijven in een straal van 1,8 km rond de plaats van het incident.

Binnenvaart gestremd

Ook de binnenvaart en het auto- en busverkeer in de regio ondervonden hinder. De rook van de brand zorgde daarnaast voor geurhinder in Ekeren, Stabroek en Kapellen. 'Als u klachten ondervindt zoals prikkende ogen of hoest, dan gaat u best op medische controle', klonk het.

Wie vragen heeft, kan terecht op het contactnummer 1771.