In Antwerpen is zaterdag de elfde editie van de Antwerp Pride Parade door de straten getrokken. Volgens de politie zakten tussen de 60.000 en 90.000 mensen naar de Sinjorenstad af, de organisatie spreekt van 90.000 tot 100.000 deelnemers. Het mooie zomerweer had daar zeker een factor in.

De Antwerp Pride begon donderdag en houdt traditiegetrouw een grote parade op zaterdag. De schattingen lopen uiteen van 60.000 tot 100.000 deelnemers, maar dat de opkomst een succes is, staat vast. De vorige editie lokte 70.000 deelnemers. ‘Het is moeilijk een exact cijfer te geven omdat het publiek er natuurlijk ook tussen loopt’, zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

‘Ik ben zeer blij met de opkomst. We organiseren vanuit de holebi- en transgendergemeenschap een feest voor alle Antwerpenaren’, zegt Antwerp Pride-woordvoerder Wilfried Eetezonne. ‘We zijn dankbaar voor de diversiteit die er is en reiken de hand naar andere gemeenschappen. Iedereen is welkom. Jammer genoeg zien we aan wat eerder deze week in Gent gebeurde dat het nog steeds nodig is om aandacht te schenken aan een gelijke behandeling voor holebi’s en transgenders.’

Tijdens de optocht waren er geen incidenten. Maar eerder deze week werd wel een man opgepakt die via Twitter bedreigingen had geuit naar aanleiding van de Antwerp Pride.

Heel wat politici en bekende mensen stapten mee in de parade. Ook het Antwerpse politiekorps was present, verschillende agenten deden dat in uniform en met bordjes #proudtobeyourfriend.

Deze elfde editie wordt zeker niet de laatste. ‘We hebben inmiddels een brede sokkel opgebouwd waardoor het feest ook in de volgende jaren zal blijven bestaan’, zegt Eetezonne. ‘Vanavond sluiten we de dag af op het Steenplein, waar om kwart voor tien het kunstwerk Rainbow wordt onthuld, een grote regenboog uit laserlicht die de stad zal verlichten. Daarna zijn er nog feestjes op verscheidene locaties.’

Zondag vindt het Closing Festival plaats om 14 uur, eveneens op het Steenplein.