Vandaag is de Parker Solar Probe van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa de ruimte ingestuurd. Normaal moest die lancering gisteren plaatsvinden, maar die is toen tweemaal mislukt door technische problemen. Bij een nieuwe poging lukte het dus wel.

De nieuwe sonde, de Parker Solar Probe, moet voor het eerst in de atmosfeer van de zon binnendringen. Het is de bedoeling de oppervlakte van de zon tot op 6,4 miljoen kilometer te benaderen. De sonde zal zo’n 1.400 graden moeten weerstaan. De sonde zal in een periode van 7 jaar 24 banen rond de zon afleggen.

De missie heeft ook een Belgisch kantje. Zo ontwikkelde het ruimtevaartcentrum van de universiteit van Luik één van de vier instrumenten aan boord, de WISPR of Wide-Field Imager For Solar Probe Plus. Het gaat om twee telescopen die opnames maken van de corona en de zonnewind.

De sonde kreeg de naam Parker Solar Probe, genoemd naar de wetenschapper Eugene Parker, een pioneer in het onderzoek naar zonnewind. Het is erg ongewoon om een sonde te benoemen naar een wetenschapper die nog niet overleden is.

Het is overigens niet de eerst keer dat Nasa een sonde naar de zon stuurt. In 1972 moest het toestel kosmische straling en zonnewinden bestuderen.