Kris Peeters: ‘Conflict Ryanair stopt niet aan landsgrenzen’
Piloten staken aan de luchthaven van Frankfurt Foto: EPA-EFE

Vice-eersteminister en minister van Werk Kris Peeters wil in dialoog gaan met zijn collega-ministers van andere landen waar de piloten van Ryanair staken. Hij wil de ministers van Werk van Nederland, Zweden, Duitsland, Spanje en Frankrijk vragen de handen in elkaar te slaan.

‘Het sociaal conflict bij Ryanair stopt niet aan de landsgrenzen’, vindt Peeters. ‘Daarom is het nuttig dat we ook op politiek niveau overleggen.’ De minister hoopt het overleg in een van de komende maanden te organiseren.

Peeters wil voorkomen dat de landen tegen elkaar worden uitgespeeld, omdat de arbeidswetgeving verschilt in Europa. ‘Ik wil met mijn collega-ministers samenzitten om goede praktijken uit te wisselen. Dat is relevant in het geval van Ryanair, maar ook rond bedrijven als Uber of Deliveroo zien we sociale conflicten waarvoor Europees overleg noodzakelijk is.’

Toch wil de minister ook verder blijven inzetten op sociale dialoog met Ryanair. Begin september is nieuw overleg gepland. Minister Peeters roept Ryanair ook opnieuw op om alles te doen om getroffen klanten te compenseren.

Staking

Op vrijdag 10 augustus staakten de piloten van Ryanair in België, Nederland, Zweden, Duitsland, Spanje en Frankrijk. De piloten vragen betere arbeidsvoorwaarden en de toepassing van het lokale arbeidsrecht.

Getroffen door de staking? Lees hier wat u kunt doen om een schadevergoeding te krijgen.