Het verrassende succes van Nederland als Erasmusbestemming
Foto: An Nelissen

Frankrijk en Spanje zijn de populairste bestemmingen voor Erasmusstudenten. Nederland staat op drie. Verrassend? Nederland blijkt vooral interessant te zijn voor stages.

Het aantal Erasmusstudenten was nog nooit zo hoog. In het academiejaar 2017-2018 trok een recordaantal van 5.789 Vlaamse studenten naar het buitenland voor een deel van hun studie, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Dat is bijna 80 procent meer dan 10 jaar geleden.

Vlaamse studenten trekken in de eerste plaats naar Spanje (944), daarna kiezen ze voor Frankrijk (821) en voor het eerst komt Nederland de top drie binnen (569). Duitsland, vorig jaar nog op de derde plaats, zakt nu naar de vijfde plaats (458) en wordt nog vooraf gegaan door het Verenigd Koninkrijk (491).

Toch wel verrassend dat Nederland op de derde plaats pronkt. Het is niet meteen een avontuurlijke keuze voor Erasmusstudenten.

De receptioniste van de dienst internationalisering van de Vrije Universiteit van Brussel lacht dan ook uitbundig als ze het nieuws hoort. ‘Mijn excuses,’ verontschuldigt ze zich. ‘Ik vind het gewoon grappig omdat ik vanochtend iemand aan de telefoon had die naar Benin gaat en eerder deze week belde er ook al iemand die naar binnenkort naar Aruba trekt.’

Op uitwisseling buiten EU

Van de meer dan duizend studenten van de universiteit van Gent die afgelopen jaar op uitwisseling zijn getrokken gingen er maar vijftig van hen naar Nederland. ‘Dat zijn er niet veel,’ zegt Frederik de Decker van UGent, ‘zeker niet als je weet dat een derde van de uitwisselingsstudenten kiest om buiten de EU te gaan studeren of stage te lopen.’

Aan de Vrije Universiteit van Brussel waren ze al met wat meer. Vorig jaar ging 10 procent van de uitwisselingsstudenten naar Nederland. Dit jaar trekt voorlopig maar 4 procent van hen naar een Nederlandse universiteit. ‘Dat zal niet veel meer veranderen’, vermoedt Sander Verhoef, administratief medewerker van het International Relations Office van de VUB.

Stage in Nederland populairder

Toch scoort Nederland hoog. Hoe dat komt? De Europese Unie voorziet ook budget voor studenten die in het buitenland op stage willen gaan. Nederland trekt elk jaar meer Vlaamse stagiairs aan. Allicht omdat de voertaal op de werkvloer dezelfde is als thuis. ‘Twee jaar geleden gingen er 241 studenten op stage in Nederland, vorig schooljaar waren dat er al 387’, vertelt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Ook jongeren uit het beroeps- en technische secundair onderwijs hebben de kans om naar het buitenland te trekken om praktijkervaring op te doen. Bij hen is Nederland ook populaire bestemming.

En dan is er nog een reden voor het Nederlandse succes. Aan de Gentse Universiteit studeren wel wat Nederlandse studenten die gewoon in hun geboorteland op stage gaan. ‘Dierengeneeskunde is een populaire richting voor Nederlanders’, zegt Frederik De Decker, afdelingshoofd van de afdeling internationalisering van de UGent. ‘Vele van hen gebruiken de kans om contacten te leggen op de werkvloer in hun thuisland.’