Vier ongewoon oude overvallers opgepakt in Elsene
Foto: Photo News

In Elsene hebben de speciale eenheden van de federale politie donderdag vier mannen opgepakt die op het punt stonden een overval te plegen. Het ging om vier mannen tussen 52 en 64 jaar oud die allesbehalve onbekenden waren voor het gerecht. Drie van hadden elk al verschillende veroordelingen opgelopen voor gewapende en gewelddadige overvallen. Dat wordt bevestigd door het Brusselse parket.

‘De federale gerechtelijke politie van Brussel verijdelde woensdagvoormiddag een zorgvuldig geplande overval op een bankfiliaal in Elsene’, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. De speciale eenheden wisten wat er zou gebeuren en werden op voorhand nabij het bankfiliaal opgesteld. De overvallers werden geklist net voor zij tot actie zouden overgaan. Enkele minuten later kwam de eerste werknemer toe op zijn werkplaats.’

Granaten en kogelwerende vesten

‘Tijdens hun arrestatie waren de twee oudste overvallers in het bezit van twee gestolen voertuigen, een vuurwapen, een granaat, een ontsteker voor springstoffen, munitie, kogelwerende vesten, politieuniformen en spanstrips om eventuele slachtoffers te handboeien. Een derde verdachte werd gearresteerd in een hoogspanningscabine op de parking van de bank zelf, deze was bezig met voorbereidingen uit te voeren om de elektriciteit in de onmiddellijke omgeving uit te zetten. De vierde verdachte werd aan de overzijde van de bank in de boeien geslagen, deze stond op uitkijk.’

De vier mannen zijn allesbehalve onbekenden voor het gerecht. Djurica Djordjevic (64 jaar), alias Duckie, werd in de jaren 80 al in verband gebracht met Patrick Haemers en werd decennialang beschouwd als een van de beruchtste overvallers van ons land. Hij zou onder meer het brein geweest zijn achter een overval op het postsorteercentrum van Charleroi X, in 1989, ook al werd hij daar nooit voor veroordeeld.

Koenraad Spitaels (61 jaar)maakte deel van de bende rond Marcel Habran, de peetvader van het Luikse criminele milieu. Samen met verschillende andere daders pleegde hij in 2000 een overval op een geldtransport op de luchthaven van Findel in Luxemburg, waarbij het kwam tot een achtervolging en een schietpartij. De man werd daarvoor veroordeeld tot 20 jaar cel en kwam pas kort geleden vrij.

Minder gekende vierde

Ook David Marloye heeft een lang parcours van gewapende overvallen terwijl de vierde man, Abderafid B.O. (54) minder gekend is.

Ze werden alle vier door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor bendevorming en poging diefstal met geweld of bedreigingen , met wapen, in bende, met wagen. Aanstaande maandag 13 augustus zullen ze voor de raadkamer verschijnen.