Hoe de federale regering haar ideologie uitdraagt, waarom Facebook objectiviteit verwart met populariteit, en of glyfosaat nu echt onschuldig is
‘Glyfosaat is een van de veiligste producten op de markt. Ik weet dat mensen van hun stoel vallen als ik dat zeg, maar het is zo: glyfosaat is op zichzelf onschuldig.’ Dat vertelde Dirk Inzé, , wetenschappelijk directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, in De Morgen. Dat vraagt om een factcheck. Foto: Belga
Een hete zomer beleven we niet qua nieuws. Zo is het vrijer kranten maken, met oog voor interessante onderwerpen waar we anders niet aan toekomen. Nu mijn vakantie achter de rug is, stel ik u opnieuw elke vrijdagmiddag tien van de beste artikelen van de voorbije week voor.

1.

Reporter Eline Bergmans zat op de publieksbank in de correctionele rechtbank. Ze zag mensen voor de rechter verschijnen die een stommiteit hadden begaan, soms verschillende stommiteiten op een rij, of met weinig hoop dat er niet nog meer stommiteiten volgen. Ze krijgt een kleine inkijk in lastige levens die zelden de krant halen. Een prachtige reeks.

2.

De producenten van plastic flessen met mineraal water moeten nu snel handelen. De eerste merken schakelen om, naar flessen uit gerecycleerd materiaal zoals bio-pet. En dan is het zoeken naar manieren om de consument dat plastic niet te laten weggooien. En intussen de consument toch massaal te blijven verleiden tot het kopen van waterflessen. Zo proberen ze het bij Evian. Een bericht van onze correspondent ‘Plastic’ Tom Ysebaert.

3.

Dat het Europees hof van Justitie de genetische manipulatietechniek crispr aan dezelfde strenge regels onderwerpt als ggo, brengt een belangrijke discussie op gang over hoe breed je een kwestie moet bekijken. Wetenschappers achten de techniek veilig en vinden dat wie hem afblokt, irrationeel is en de vooruitgang dwarsboomt. Bijvoorbeeld om de wereldbevolking te voeden. Ecologisten vinden dat te eng gedacht. Crisp versnelt het verkeerde landbouwmodel, vinden zij.

4.

In die discussie over hoe zeker de wetenschap wel is over crispr zei Dirk Inzé, wetenschappelijk directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en daarmee zowat de hoogste wetenschappelijke autoriteit, in een interview met De Morgen: ‘Ik weet dat mensen van hun stoel vallen als ik dat zeg, maar het is zo: glyfosaat is op zichzelf onschuldig.’ Als we het toch over wetenschappelijke zekerheid hebben, vraagt dat om een factcheck.

5.

Ook in België wil Facebook zo snel mogelijk media een vertrouwensscore toekennen. Afhankelijk van die score, geeft Facebook meer of minder berichten door. Maar wie stelt die score op? Een ‘representatieve groep’ gebruikers wordt gepeild. Maar leidt dat tot ‘objectiviteit’? In de VS leidt dat ertoe dat de manifeste pro-Trump-zender Fox News de meeste airplay op Facebook krijgt.

6.

De begroting is er niet mee gered, maar alvast op één vlak is de regering-Michel een ijverige hervormingsregering: één voor één worden de fiscale symbolen van Di Rupo geschrapt. Een kwestie van ideologische duidelijkheid.

7.

Nergens groeit de markt voor elektrische fietsen sneller dan in België. Van een hulpstuk voor gepensioneerden is de e-bike zich aan het ontpoppen tot snel vervoersmiddel voor jonge stedelingen. De fiets haalt gemiddeld 17 kilometer per uur, geen enkele auto doet dat in de stad na.

8.

De Rwandese majoor die veroordeeld is voor de moord op tien para’s, heeft in België zijn straf uitgezeten en vraagt nu asiel aan. Een netelige kwestie. Hem in België bescherming geven, is politiek lastig. Hem naar Rwanda terugsturen, botst met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

9.

De nieuwe Amerikaanse sancties gaan de Iraanse economie en de bevolking pijn doen. Maar een regimewissel zal er niet van komen. Jorn De Cock legt uit waarom.

10.

Tijdens de zomer mag de rechte weg op de schop. Redacteuren schrijven elke dag over hun favoriete omweg. Deze week bijvoorbeeld: metrohalte Château Rouge in Parijs (Château Rouge? Château Rouge!) als toegangspoort tot Montmartre. Of Monieux, als toegangsdorp voor de Vaucluse. ‘Blijf weg uit dat dorp.’