Twee Duitsers in voorhechtenis na overstroming camping in Frankrijk
Foto: AP

In een camping in het Zuid-Franse Saint-Julien-de-Peyrolas werden donderdag 126 jongeren geëvacueerd door overstromingen. De voorzitter en vicevoorzitter van het terrein zijn vrijdag in voorhechtenis genomen.

De twee mannen zijn voorzitter en vicevoorzitter van een vereniging uit het Duitse Leverkusen. Die vereniging is eigenaar van een kampeerterrein in het Zuid-Franse Saint-Julien-de-Peyrolas.

Er is een onderzoek geopend voor onder meer ‘onvrijwillige verwondingen en het in gevaar brengen van het leven van anderen’. Een 75-jarige Duitser die de jongeren begeleidde, is nog steeds vermist.

‘De burgemeester verwittigde de verantwoordelijken van de vereniging, stapte zelfs naar de rechter en in de 48 uur voor het drama werden de verantwoordelijken nog eens gewezen op het gevaar om daar te blijven wegens het eventueel wassende water’, aldus de procureur. Volgens Maurel is er veel ongerustheid over het lot van de 75-jarige begeleider. ‘Als hij dood wordt teruggevonden, zal het onderzoek zich ook richten op onvrijwillige doodslag.’

De gemeente Saint-Julien-de-Peyrolas heeft sinds vorig jaar een geschil met de vereniging uit Leverkusen. Die wordt ervan beschuldigd zich niet te houden aan de stedenbouwkundige plannen.

Overstromingen

Het Franse departement Gard kreeg donderdag af te rekenen met zwaar onweer en hevige regenval. De rivier Ardèche trad daardoor buiten haar oevers. De camping waar de groep Duitse jongeren verbleef, ligt langs die rivier. De camping heeft geen vergunning gekregen van de plaatselijke prefectuur. Volgens procureur Eric Maurel ligt hij ‘in overstromingsgebied’.

Behalve de Gard werden ook de departementen Drôme en Ardèche donderdag geteisterd door het noodweer. In totaal werden zo’n 1.600 mensen, vooral kampeerders, geëvacueerd. Vijf volwassenen en vijf jongeren werden naar het ziekenhuis gebracht met lichte verwondingen of onderkoelingsverschijnselen.