Mislukte plofkraak bij postkantoor Stekene
(themabeeld) Foto: vrs

Overvallers hadden het vannacht gemunt op de bankautomaat bij het postkantoor van Stekene. Maar de plofkraak mislukte, en de overvallers konden geen buit maken. De epidemie van plofkraken lijkt dus nog niet uitgeroeid.

De schade zou beperkt zijn, en het postkantoor is gewoon open, aldus een woordvoerster van Bpost.

Het parket van Dendermonde bevestigt dat er een onderzoek geopend is en dat het parket en het labo ter plaatse zijn geweest en dat er een onderzoek loopt. ‘Meer informatie geven we voorlopig niet om het onderzoek niet in gevaar te brengen’, klinkt het.

Het staat ook nog niet vast of een van de bendes die het eerder gemunt had op negen bankautomaten in onder meer Buggenhout en Tielt-Winge aan het werk is. Bij die reeks overvallen werd wel buit gemaakt. Het gerecht gaat ervan uit dat er dan ook meerdere bendes aan de slag zijn. 

Het succes van die bendes lijkt ook copycats te inspireren. Zo was er in Seneffe al een plofkraak die volledig de mist inging, en wellicht het werk was van amateurs die zich lieten inspireren door de succesvolle plofkraken.

Op 20 juli werden ook twee Nederlanders aangehouden na een mislukte kraak in Sint-Laureins. Een buurtbewoner had opgemerkt dat zij het gebouw probeerden binnen te dringen. Maar daarmee lijkt dus zoals het parket voorspeld had voorlopig geen einde te komen aan de overvallen. Volgens een schatting van het Nederlandse gerecht is in Nederland een driehonderdtal plofkrakers actief.