Adidas wint WK
Adidas leverde de officiële WK-bal. Foto: AFP

Duitsland heeft dan toch een beetje gewonnen op het WK in Rusland. Adidas profiteerde meer van het voetbalfeest dan Nike.

De Duitse maker van sportartikelen verkocht in april, mei en juni 10 procent meer dan een jaar eerder, als wisselkoersverschillen uitgevlakt worden. De winst ging er zelfs dubbel zo snel op vooruit, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. De koers steeg prompt met 10 procent.

‘Het was een sterk kwartaal, doordat ons merk het WK goed heeft uitgespeeld’, zei ceo Kasper Rorsted. Adidas heeft in de aanloop van het WK zijn marketinguitgaven met 14 procent opgeschroefd. Die investeringen wierpen vruchten af. Adidas verkocht acht miljoen shirts en tien miljoen voetballen – de officiële WK-bal was een Adidas Telstar Mechta. De Adidas-app, waarvoor reclame werd gemaakt in de Russische stadions, werd duidelijk vaker gedownload.

Het wedstrijdverloop tijdens het WK verliep voor Adidas niet zo gunstig. De finalisten – Frankrijk en Kroatië – werden allebei door aartsconcurrent Nike gesponsord. België was het hoogst eindigende Adidas-land, met een derde plaats. Ons land was van de vier halve finalisten de enige die door Adidas gesponsord werd, hoewel er in de groepsfase meer Adidas-teams aantraden dan Nike-teams. De Nike-teams speelden 42 wedstrijden, tegen 39 voor de Adidas-teams. Puma, de derde belangrijke speler, strandde op 28 wedstrijden, zo rekende het financiële informatiebureau Thomson Reuters uit.

Nike heeft een boekjaar dat afwijkt van dat van Adidas. Het laatste kwartaal waarover gerapporteerd werd, eindigde op 31 mei, twee weken voor de start van het Wereldkampioenschap. In dat kwartaal groeide de omzet met 8 procent (geneutraliseerd voor wisselkoerseffecten), minder snel dus dan Adidas. Het Nike-management zei toen een omzetgroei te verwachten van minder dan 10 procent. Wel werd de hoop uitgesproken dat sterspelers als Harry Kane en Cristiano Ronaldo voor veel exposure zouden zorgen. Portugal werd in de tweede ronde al verslagen door Uruguay, Engeland haalde wel de halve finale.