Nog nooit zoveel Vlaamse studenten op Erasmus
Foto: ID/ photo agency

Spanje is de populairste bestemming voor studenten die voor een deel van hun studies naar het buitenland trekken. Ook leerlingen uit technische en beroepsrichtingen in het middelbaar gaan vaker over de grens voor hun opleiding.

Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). In totaal maken 5.789 studenten gebruik van het Erasmus-programma, dat zijn er bijna 80 procent meer dan 10 jaar geleden.

Gemiddeld trekt een student voor 4,7 maanden naar het buitenland in het kader van de studies of 3,7 maanden in het kader van een stage. De studiepunten die ze daar behalen, tellen mee voor het behalen van hun diploma in Vlaanderen.

Vlaamse studenten trekken in de eerste plaats naar Spanje (944), daarna kiezen ze voor Frankrijk (821) en voor het eerst komt Nederland de top drie binnen (569). Duitsland, vorig jaar nog op de derde plaats, zakt nu naar de vijfde plaats (458) en wordt nog voorafgegaan door het Verenigd Koninkrijk (491).

Populaire studiegebieden voor Erasmusstudies zijn bedrijfskunde, rechten en literatuur en taalkunde. Bij de stages zijn populaire studiegebieden bedrijfskunde, therapie en revalidatie en geneeskunde.

Secundair

Ook leerlingen uit het secundair onderwijs in technische en beroepsrichtingen kunnen ervaring opdoen in het buitenland met Erasmus. Vaak gaat het om korte stageperiodes van enkele weken, maar soms ook om stages van een paar maanden. Ook dit systeem wint aan populariteit. In 2014 ging het nog om net geen 1.000 leerlingen, dit jaar waren het er al 2.305.

De populairste bestemming in 2018 voor leerlingen uit het secundair onderwijs voor een stage is het Verenigd Koninkrijk. Daarna komen Spanje, Frankrijk, Nederland en Finland.