Bijna 40 doden bij luchtaanval op bus met kinderen in Jemen
Een gewond kind in ene ziekenhuis in Jemen Foto: EPA-EFE

Bij een luchtaanval op een bus met kinderen in Jemen zijn volgens het ministerie van Gezondheid van de Houthi-rebellen minstens 39 doden gevallen. Het zou vooral om kinderen gaan, zei een woordvoerder van dat Houthi-ministerie.

Volgens omwonenden vervoerde de bus kinderen naar een zomerschool. Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft intussen via Twitter laten weten dat zeker 29 kinderen van onder 15 jaar om het leven zijn gekomen.

Het ICRC verduidelijkte de aard van de aanval niet. ‘Volgens het internationaal humanitair recht, moeten de burgers tijdens conflicten worden beschermd’, klonk het wel.

Het ministerie van de sjiitische Houthi-rebellen, die het gebied controleren waar de aanval gebeurde, houdt de door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie verantwoordelijk voor de aanval. Die coalitie heeft de controle over het luchtruim boven Jemen.

Volgens de coalitie ging het om een ‘legitieme militaire actie’ tegen militanten die de dag voordien een raket hadden afgevuurd op Saoedi-Arabië. ‘De coalitie zal alle maatregelen treffen tegen criminele en terroristische daden van de aan Iran gelinkte Houthi-militie, zoals de rekrutering van kinderen en de inzet van hen op het slagveld als instrumenten en dekking voor hun terroristische daden’, aldus de coalitiewoordvoerder, Turki al-Malki.

In het straatarme Jemen woedt al sinds 2015 een bloedige burgeroorlog, die aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost en 22 miljoen inwoners van noodhulp afhankelijk maakt. De regeringstroepen kunnen rekenen op luchtsteun van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, terwijl de sjiitische Houthi-rebellen steun krijgen van diens aartsvijand Iran.