Dan toch meer dan 1.000 doden door orkaan Maria
Orkaan Maria was verwoestend voor Puerto Rico. Foto: AFP

Door orkaan Maria vielen vorig jaar geen 64 doden, maar wel 1.427. Dat heeft het bestuur van Puerto Rico stilletjes toegegeven, hopend op miljarden dollars noodhulp.

Op 20 september 2017 sloeg orkaan Maria toe op het eiland Puerto Rico. Twee maanden nadien passeerde Irma ook nog eens. Maria wordt beschouwd als de ergste ramp ooit voor Puerto Rico. De ravage was enorm, maar als bij wonder vielen ‘slechts’ 64 doden. Volgens officiële cijfers althans, terwijl verschillende bronnen uitgingen van meer dan 1.000 doden.

In een rapport dat de overheid van Puerto Rico naar het Amerikaanse Congress gestuurd heeft, blijkt nu dat ze zich aansluiten bij die veel hogere dodentol. Het bestuur stelt een herstellingsplan voor waar het 139 miljard dollar voor nodig heeft. Daarvoor kijkt het naar de federale overheid van de VS. Want ook al is Puerto Rico geen Amerikaanse staat, zijn burgers zijn wel degelijk Amerikanen.

De cijfers waar de Puerto Ricaanse overheid zich op baseert, zijn afkomstig van het Puerto Ricaanse departement van volksgezondheid. Die verschenen al in juni, maar het bestuur wou naar verluidt wachten tot bevestiging van de George Washington University. Uit de cijfers blijkt dat 1.427 meer doden dan gewoonlijk waren gevallen tussen september en december 2017.

In het rapport maakt Puerto Rico melding van ‘een cascade van mislukkingen’ in de nasleep van de orkanen. ‘Het verwoestende effect (van Maria en Irma, red.) op de gezondheid en de veiligheid van de bevolking kan niet overbenadrukt worden.’

Dan toch meer dan 1.000 doden door orkaan Maria
Beelden van Donald Trump die huishoudrollen uitdeelde na Maria’s passage gingen de wereld rond. Foto: AP

‘Echte catastrofe’

Dat er fors meer doden waren gevallen dan het officiële cijfer, schreven onderzoekers van de Pennsylvania State University vorige week ook al eens in Journal of the American Medical Association. Ze stipten daarbij aan hoe president Donald Trump de impact van de orkaan initieel onderschatte door Maria te vergelijken met ‘een echte catastrofe, zoals Katrina’, verwijzend naar de orkaan van 2005.

De Amerikaanse krant The New York Times schreef begin vorige maand ook al dat er vermoedelijk ‘1.052 meer mensen dan gewoonlijk’ om het leven waren gekomen in de maanden na Maria’s passage. ‘Om tot dit nummer te komen, vergeleken we het normale aantal doden voor alle herfstdagen van 2017, met dezelfde periode in 2015 en 2016’, klinkt het. Ook zij baseerden zich op de cijfers van het volksgezondheidsdepartement.