Oscars bekronen populaire film apart
Foto: AFP

Er komt een nieuwe categorie op de Oscars: ‘uitzonderlijke prestatie in populaire film’. Zo hoopt de Academy om van de Oscaravond ook een avond voor het brede publiek te maken.

De Oscars staan voor grote veranderingen. Er komt een nieuwe categorie voor ‘uitzonderlijke prestatie in populaire film’, zo werd bekendgemaakt door de Academy of Motion Pictures and Sciences (AMPAS), dat elk jaar de Oscars uitdeelt. Films die genomineerd worden in die kaskrakercategorie kunnen nog altijd ook genomineerd worden in de hoofdcategorie, die voor beste film.

Zo hoopt de Academy om van de Oscaravond ook een avond voor het brede publiek te maken. In een iets verder verleden gingen megahits als ‘Titanic’ en ‘Gladiator’ haast automatisch met de hoofdprijs aan de haal. Maar de voorbije jaren ging die naar bejubelde films die eerder scoorden in arthousecinema’s dan in multiplexen, zoals ‘Moonlight’, ‘Spotlight’ en ‘The shape of water’.

De voorbije jaren kwam daar wel eens kritiek op. Er werd gesteld dat alle genomineerden voor beste film opgeteld evenveel bezoekers lokten als de ‘Star Wars’-film van dat jaar in zijn eentje. Als je het zo bekijkt, was de laatste Oscar-editie de minst populaire sinds 2011, met genomineerden als ‘Lady Bird’ en ‘Call me by your name’ die lof kregen in de kritieken maar niet meteen gigantische kassuccessen waren.

‘Blijk van wanhoop’

Het is niet de eerste keer dat de Oscars verbreding zoeken. Dat gebeurde in 2008 toen er protest kwam omdat de geliefde superheldenfilm ‘The dark knight’ niet was genomineerd. De Academy reageerde toen door de lijst met genomineerden te verruimen van vijf naar maximum tien, waardoor er ook plaats was voor populaire films als ‘Avatar’ en ‘Mad Max: Fury road’.

Maar is het een goed idee om populaire films te vieren in een aparte categorie? Filmblad Variety noemt het ‘een blijk van wanhoop’. Het meldt bovendien dat veel leden van de Academy luid protesteren. Je kan ook verwachten dat er nu nog minder kans is voor populaire films om de hoofdprijs te winnen. Veel leden zullen redeneren dat als ze pakweg ‘Black panther’ wel nomineren voor de populaire categorie, ze die niet ook nog eens moeten nomineren voor de categorie ‘beste film’.

Een van de redenen voor de vernieuwing is dat de Oscarshow jaar na jaar dalende kijkcijfers heeft. Het hoopt zo het brede publiek meer aan zich te binden. Daarom belooft het ook om de show voortaan te beperken tot in totaal drie uur. De vorige show duurde er bijna vier.

Bovendien schuift de Academy de show vanaf 2020 naar voor op de kalender, van 23 februari naar 9 februari.