Bestand na nieuwe bloedige nacht in Gaza
Het kind van 18 maanden dat vannacht omkwam bij de beschietingen werd onder massale belangstelling begraven. Foto: REUTERS

Een groepering van Palestijnse organisaties, waaronder Hamas en de Islamitische Jihad, zegt dat er sprake is van ‘een einde van de escalatie’ van het geweld in de Gazastrook. Er is sprake van een bestand, aldus de Vereniging voor de Gewapende Weerstand.

Israëlische media berichten donderdag over onderhandelingen tussen Israël en Hamas onder bemiddeling van Egypte over een langdurig staakt-het-vuren. Even tevoren had ook de VN-bemiddelaar voor het Midden-Oosten, Nikolay Mladenov, tot een einde van het geweld opgeroepen.

Het bestand komt er na een erg gewelddadige nacht. Israël voerde luchtaanvallen uit als antwoord op beschietingen vanuit de Gazastrook. Volgens Palestijnse bron zijn daarbij een zwangere vrouw en haar kind van 18 maanden en een lid van militaire vleugel van Hamas omgekomen. Negen anderen raakten gewond.

De Israëli’s zeggen dan weer dat er in de nacht 150 schoten op Israël werden afgevuurd. Daarbij raakten zeven Israëli’s gewond. Meer dan 30 Palestijnse raketten werden uit de lucht gehaald door afweergeschut. Daarop viel het Israëlische leger naar eigen zeggen 140 doelwitten aan in de Gazastrook, onder meer trainingskampen, militaire depots en een wapenfabriek. ‘We hebben alleen militaire doelwitten beschoten die door Hamas werden gebruikt’, zei legerwoordvoerder Jonathan Conricus.