KMI waarschuwt voor code oranje: ‘Kans op schade is groot’
Foto: Photo News

Vandaag trekt een erg actieve regen- en onweersgolf over ons land.

Het KMI heeft een code oranje uitgevaardigd vanaf donderdagnamiddag. Er trekt immers een erg actieve regen- en onweersgolf over ons land vanuit het zuiden. De onweders kunnen heel hevig zijn en gepaard gaan met hagel, zeer zware windstoten van meer dan 90 kilometer per uur en wateroverlast.

Er worden neerslaghoeveelheden verwacht die in sommige streken de 20 liter per vierkante meter zullen overschrijden. Ook de kans op windschade is hoog, zo klinkt het. Op de website van het KMI kunt u zien wanneer code oranje voor u van kracht is.

De maxima liggen tussen 20 graden aan zee en 25 of 26 graden in de Kempen en Belgisch Lotharingen.

Vanaf 12.00 uur zullen de parken en kerkhoven van de stad Brussel trouwens gesloten zijn wegens de voorspelde hevige rukwinden.

Beterschap?

Donderdagavond trekken de hevige regenval en felle onweders weg richting Nederland. Vrijdag begint zonnig maar het wordt snel gedeeltelijk bewolkt. Het blijft meestal droog al is er, met name in het noordwesten van het land, kans op enkele buien. ‘s Avonds kunnen er ook elders in het land buien vallen. Het wordt fris met maxima van 18 tot 23 graden bij een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind.

Zaterdag zijn er ‘s ochtends nog hier en daar brede opklaringen maar drijven er wolkenvelden binnen vanuit het westen. Op een plaatselijk buitje na blijft het droog. De maxima liggen tussen 19 en 24 graden. Zondag wordt het zonniger met enkele sluierwolken. In de namiddag ontstaan er wat stapelwolkjes. Het wordt ook warmer met maxima van 23 tot 29 graden. Begin volgende week wordt het licht wisselvallig.