Echtgenote van Syrische leider Assad heeft borstkanker
Asma al-Asad en haar echtgenoot (in maart 2016). Foto: AFP

De echtgenote van de Syrische dictator Bashar al-Assad, Asma, heeft borstkanker. Dokters ontdekten een tumor in een borst en zijn woensdag gestart met de behandeling.

Het kabinet van de Syrische president postte het nieuws woensdag op sociale media. ‘Met veel sterkte en geloof is Asma al-Assad begonnen met de eerste fase van de behandeling tegen een kwaadaardige tumor in de borst, die snel werd ontdekt.’ Bij het bericht staat een foto van de 42-jarige first lady en haar echtgenoot in het ziekenhuis in Damascus.

Asma studeerde, werkte en woonde lange tijd in Londen, waar ze ook geboren werd. Haar ouders zijn Syriërs uit een invloedrijke Soennitische familie uit Homs. Ze huwde Bashar al-Assad in 2000. Waarschijnlijk leerde ze hem kennen toen Assad kort studeerde in London in het begin van de jaren negentig. Over de precieze omstandigheden is weinig bekend, behalve het feit dat beiden na zijn terugkeer naar Syrië in 1994 contact bleven houden.

Het voor buitenstaanders verrassende huwelijk werd voltrokken in december 2000, kort nadat haar man was toegetreden tot de regering. Het koppel kreeg drie kinderen, twee zonen en een dochter. Hafiz is 16, Zein 14 en Karim 13.

De vrouw van de Syrische dictator was aanvankelijk erg geliefd bij het internationale publiek, omdat ze het Syrische regime een modern aangezicht gaf. Maar sinds de Syrische burgeroorlog in 2011 uitbrak krijgt ze veel kritiek, omdat ze zich niet uitspreekt tegen de bloedige repressie van de bevolking en de rebellen. De staatstelevisie brengt haar wel geregeld in beeld wanneer ze gewonde Syrische soldaten bezoekt of nabestaanden van gesneuvelde militairen troost.

Het Syrische conflict heeft intussen al aan meer dan 350.000 mensen het leven gekost. Miljoenen andere Syriërs zijn op de vlucht voor het geweld.