UCI schorst Gianni Moscon vijf weken: italiaan mist Vuelta en Canadese klassiekers
Foto: Photo News

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft de Italiaan Gianni Moscon (Sky) woensdag een schorsing van vijf weken opgelegd. Moscon werd vorige maand na de vijftiende etappe uit de Tour gezet na een slag in het gezicht hebben uitgedeeld aan de Fransman Elie Gesbert (Fortuneo-Samsic). De Italiaan bood nadien uitgebreid zijn verontschuldigingen aan, maar wordt door de UCI nu toch nog gestraft.

Zijn schorsing loopt van 8 augustus tot 12 september. Moscon mist zo met zekerheid de Vuelta (25 augustus-16 september) en de Canadese klassiekers, GP Québec (7 september) en GP Montréal (9 september).

Bekijk hier de beelden van de slag van Moscon in de Tour.

Moscon is geen onbesproken figuur binnen het peloton. Vorig jaar kwam hij al in opspraak na een klacht van Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ). Volgens de Zwitser gaf Moscon hem opzettelijk een duw tijdens de Tre Valli Varesine, waarop hij zijn elleboog brak en wekenlang uitgeschakeld was. De UCI sprak de Italiaanse renner toen bij gebrek aan bewijs vrij. Het incident met Reichenbach kwam voort uit de rol die de Zwitser speelde in het incident dat Moscon begin 2017 had met Kevin Reza (vorig jaar ook FDJ). Moscon zou racistische opmerkingen aan het adres van Reza hebben gemaakt en kreeg daar toen wel een schorsing van de UCI voor. Reichenbach liet toen op Twitter zijn ongenoegen blijken en maakte - zonder de naam van Moscon te noemen - brandhout van de Italiaan.

LEES MEER. Een gevaar op de fiets, een schatje ernaast: renners en kenners over de ‘straatvechter van het peloton’, Gianni Moscon.