Kabila geen presidentskandidaat meer in Congo
Foto: REUTERS

Joseph Kabila zal niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen die in december zullen plaatsvinden. 11.11.11 blijft kritisch over de machtswissel.

De aankondiging die woordvoerder Lambert Mende vandaag deed tijdens een persconferentie, maakt een einde aan maandenlange speculatie over de presidentiële ambitie van Kabila: hij zal niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen in december.

Kabila, die sinds 2001 president is, mocht zich volgens de grondwet dit jaar niet opnieuw kandidaat stellen. Maar er was in het land veel onzekerheid over zijn ambities. Hij had al in 2016 moeten terugtreden, maar hij stelde de verkiezingen steeds weer uit en bleef aan de macht.

De voormalige minister van Binnenlandse Zaken Emmanuel Ramazani Shadary is door de presidentiële meerderheid in Congo verkozen tot presidentskandidaat.

Ten laatste woensdagavond moesten de kandidaturen binnen zijn voor deze verkiezingen. Dinsdag riep Kabila de kopstukken van zijn coalitie, verzameld in het Front Commun pour le Congo (FCC) samen om de knoop over zijn opvolging door te hakken. De aankondiging liet echter op zich wachten, en het is uiteindelijk pas enkele uren voor de deadline dat duidelijk is geworden dat Kabila dan toch geen kandidaat zal zijn bij de presidentsverkiezingen.

Emmanuel Ramazani Shadary 

Ramazani is momenteel permanent secretaris voor Kabila’s partij PPRD, en was tot februari, en tijdens met zware repressie onderdrukte betogingen, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Er lopen sinds mei vorig jaar Europese sancties tegen de man, voor schendingen van de mensenrechten.

Ramazani is 57 en heeft acht kinderen. Hij is afkomstig uit de oostelijke provincie Maniema.

Regeringswoordvoerder Lambert Mende kondigde ook nog aan dat Ramazani later op de dag zijn papieren zal indienen bij de kiescommissie. Om 17.30 uur (Belgische tijd) verstrijkt de deadline voor de kandidaten.

'Daarom wordt Congo plots niet democratischer'

Vraag is nu of dit echt het einde is van Kabila in Congo, of dat hij nog achter de schermen aan de touwtjes zal blijven trekken. 11.11.11 roept alvast op tot waakzaamheid.

'Het is goed nieuws dat Kabila zich niet kandidaat heeft gesteld voor een ongrondwettelijke derde termijn', zegt Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuid beweging. 'Dat is in verschillende buurlanden wel anders. Maar dit betekent niet dat  Congo nu plotseling democratischer wordt.'

Heel veel vertrouwen in Ramazani Shadary heeft 11.11.11 niet. 'Zijn aanstelling belooft niet veel goeds en lijkt in de eerste plaats een keuze voor repressie', zegt Vanden Berghe. Dat Moïse Katumbi, één van de belangrijkste politieke opposanten, het land niet meer in mag waardoor hij zijn kandidatuur niet kan indienen, stelt hem pessimistisch.