Berlijn en Madrid akkoord over terugsturen migranten naar Spanje
Bondskanselier Angela Merkel (CDU) Foto: REUTERS

Berlijn en Madrid hebben een bilateraal akkoord bereikt om bepaalde migranten die in Duitsland arriveren, terug te sturen naar Spanje. Dat deelde woordvoerster Eleonore Petermann van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag mee in Berlijn.

Het gaat om mensen die aan de Duitse grenzen zijn opgepikt, maar die voor hun asielaanvraag onder de bevoegdheid van Spanje vallen. Het akkoord zou volgens Petermann op 6 augustus afgesloten en vanaf 11 augustus van toepassing zijn. Van Duitsland worden geen tegenprestaties gevraagd.

De regering van bondskanselier Angela Merkel (CDU) is ook op zoek naar soortgelijke akkoorden met andere EU-lidstaten. Komend weekend brengt ze een bezoek aan de Spaanse premier Pedro Sánchez. Bij de informele bijeenkomst van zaterdag en zondag in Andalusië zal het thema migratie centraal staan. Gesprekken met Griekenland en Italië lopen nog.

Haalbaarheid

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) had aangekondigd dat hij tegen eind juli of begin augustus duidelijkheid wilde over de haalbaarheid van dergelijke afspraken. Met Oostenrijk bestaat ook zonder akkoord een duidelijke overeenkomst dat elke migrant die onder Oostenrijkse bevoegdheid valt, teruggestuurd kan worden, aldus Petermann.

De christelijke zusterpartijen CDU en CSU waren het na lang gekrakeel over het asielbeleid eens geworden over de onderhandelingen met andere EU-lidstaten. Uiteindelijk stemde ook coalitiepartner SPD ermee in.