Sjamaan houdt vrouw 15 jaar vast in grot
De Indonesische politie publiceerde deze foto van de grot. Foto: Indonesian Police Handout

Een Indonesische vrouw die vijftien jaar gevangen werd gehouden en seksueel misbruikt, is door de politie bevrijd.

Jago, een 83-jarige sjamaan, ontvoerde de vrouw in 2003 toen ze dertien jaar was. De politie vond de vrouw, die nu 28 is, in een kloof achter grote rotsen bij het Bajugan-dorp, dat in de centrale provincie Sulawesi ligt.

Volgens de politie heeft Jago het meisje vijftien jaar lang seksueel misbruikt onder het mom van hekserij. Hij zou haar verteld hebben dat een geest de ingang van de grot bewaakte waar ze verborgen was om te voorkomen dat ze zou vertrekken.

Geesten

De politiechef Muhammad Iqbal Alqudusy zei dinsdag dat de man het meisje een foto had laten zien van een jongen genaamd Amrin ‘waarvan zij dacht dat het haar vriendje was’.

‘De sjamaan maakte haar wijs dat de geest van Amrin zijn lichaam was binnengegaan’, zei Iqbal tijdens een persconferentie. ‘Het is duidelijk dat hij zijn lusten bevredigde.’

De politie kon de vermiste vrouw vinden nadat de zus van het slachtoffer de buren had gewaarschuwd dat ze in de buurt was. Volgens de Jakarta Post was de zus getrouwd met de zoon van Jago, bekend om zijn traditionele geneesmethoden.

Gerespecteerde Sjamaan

De medicijnman verklaarde de verdwijning van het slachtoffer door haar ouders wijs te maken dat ze naar Jakarta was gegaan om te werken, schreef de krant. Hij riskeert een celstraf van vijftien jaar.

‘Omdat de dader een gerespecteerd man was in het dorp, bestaat de mogelijkheid dat er nog andere slachtoffers zijn die uit schrik nog niet naar voren zijn gekomen’, zei Magdalena Sitorus van de Nationale Commissie voor Geweld tegen Vrouwen aan de Jakarta Post.

Indonesië is een overwegend islamitisch land, maar oude opvattingen over geesten en andere paranormale activiteiten worden door sommigen nog altijd in stand gehouden.