Ryanair wil staking in Nederland door rechter laten verbieden
Foto: AFP
Ryanair stapt naar de rechter om te proberen een pilotenstaking in Nederland te voorkomen. Ierse, Zweedse, Duitse en Belgische piloten leggen vrijdag het werk neer.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zegt in een kort geding te zijn gedagvaard door Ryanair, met als inzet een stakingsverbod voor dit zomerseizoen.

VNV zegt verrast te zijn over de rechtszaak, die donderdag in Haarlem plaatsvindt, en noemt die stap bovendien voorbarig. Nederlandse piloten staken in tegenstelling tot collega's uit andere landen nog niet. Ook heeft de bond nog geen voornemen uitgesproken om te gaan staken.

Stakingen

Het conflict met Ryanair draait vooral om de arbeidsvoorwaarden die de budgetmaatschappij hanteert. Ook elders heeft de Ierse luchtvaartonderneming het aan de stok met de bonden. Ierse, Zweedse, Duitse en Belgische piloten leggen vrijdag het werk neer. 

In België schrapte Ryanair 104 vluchten. De getroffen reizigers zullen hun vlucht terugbetaald krijgen of kunnen omboeken naar een ander tijdstip. Hoeveel vluchten van en naar ons land wél nog doorgaan, is niet meegedeeld.


De staking in Duitsland begint vrijdag om 03.01 uur ’s nachts. Dat meldt de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC). Volgens de pilotenvakbond zal de staking een impact hebben op alle vluchten die uit Duitsland vertrekken. Ook bij de oosterburen neemt de onvrede onder het pilotenkorps van Ryanair dus toe. 

Ryanair meldde eerder dat het vorige vrijdag een voorstel had overgemaakt voor de in Duitsland gestationeerde piloten. Voor VC was dat echter niet meer dan een samenvatting van de bekende standpunten, aldus de vakbondswoordvoerder.

De lowcostmaatschappij heeft voor vrijdag al zeker 146 van de zowat 2.400 geplande vluchten in Europa geschrapt, waarvan 104 vluchten van en naar België. Een verzoeningspoging met de Belgische vakbonden leverde maandag niets op.

Lees hier wat u kunt doen als u getroffen bent door de staking.