Athene krijgt laatste 15 miljard euro van Europa
De economische crisis heeft zwaar ingehakt op Griekenland. Foto: afp

Griekenland krijgt een laatste keer 15 miljard euro toegestopt van Europa. ‘Dit is het laatste bedrijf van het reddingsdrama.’

Het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) heeft maandag een laatste schijf noodhulp, goed voor 15 miljard euro, uitbetaald aan Griekenland. De ministers van Financiën van de eurozone hadden daarvoor al in juni het licht op groen gezet, maar Duitsland hield de uitbetaling tegen omdat de Griekse overheid volgens Berlijn nog niet aan alle vereisten had voldaan.

Het noodhulpprogramma voor Griekenland loopt af op 20 augustus. Van dan af aan moet Griekenland zelf geld ophalen op de financiële markten, al moet Athene dat niet vanaf dag één doen. Een groot deel van het nu uitgekeerde bedrag (9,5 miljard euro) zal gebruikt worden om Griekenlands geldbuffer aan te spekken, zodat er in totaal ongeveer 24 miljard euro in de pot zit. Dankzij dat geld, kan het land nog zo’n 22 maanden in zijn eigen financiering voorzien na afloop van het programma. Door de precaire financiële toestand moet Athene hoge interesten betalen als het leent op de privémarkt.

De resterende 5,5 miljard euro wordt gebruikt om de gigantische schuldenberg af te bouwen.

In totaal zal de Griekse overheid 61,9 miljard euro ontvangen hebben van het Europese Noodfonds. Daarvoor kreeg Griekenland ook al steun van de Europese Faciliteit voor Financiële Stabiliteit (EFSF), de voorloper van ESM. In totaal kreeg Athene sinds 2010 al ongeveer 204 miljard euro van de Europese noodfondsen.

‘Inzet en hard werk’

Volgens Klaus Regling, de directeur van het ESM, toont de uitbetaling van de laatste schijf dat ‘Griekenland een lange weg heeft afgelegd’ en dat ‘de inzet en het harde werk van het Griekse volk nu hun vruchten afwerpen’. En ook Pierre Moscovici, Europees commissaris voor Economische en Financiële zaken, reageerde opgelucht. ‘Griekenland heeft nu een sterke buffer om zijn pad terug naar de financiële markten te effenen’, zei hij op Twitter.

De Griekse overheid verwelkomde de betaling als ‘het laatste bedrijf in het reddingsdrama’. Vanaf 20 augustus krijgt de regering in Athene opnieuw weer meer zeggenschap over het economisch beleid. Tijdens de hulpprogramma’s bepaalden de Europese Commissie, de ECB en het IMF de facto de koers.

Nieuwe bladzijde

‘Griekenland kan nu een nieuwe bladzijde beginnen met vooruitgang, rechtvaardigheid en groei’, zei premier Alexis Tsipras in een statement. ‘We hebben nog veel werk voor de boeg, maar we hebben ook een nieuw vooruitzicht, eindelijk, voor de meerderheid van het Griekse volk.’

De crisis heeft zwaar ingehakt op Griekenland. De economie is er met een kwart gekrompen, de werkloosheid en armoede zijn verdubbeld.