Directrice Brusselse tegenhanger VDAB na 23 jaar ontslagen: ‘Ze liet stagiairs gratis in haar huis werken’
Themabeeld Actiris Foto: Actiris

De directrice van de controledienst van Actiris, de Brusselse tegenhanger van de VDAB, is na 23 jaren bedankt voor bewezen diensten. Ze werd ontslagen nadat ze stagiairs en werkzoekenden in opleiding van een sociale tewerkstellingsdienst in Elsene gratis werken had laten uitvoeren bij haar thuis, melden de kranten van Sudpresse.

De bal ging aan het rollen in 2017 toen de algemene directie van Actiris een anonieme klacht binnenkreeg. De briefschrijver klaagde aan dat Catherine J. (52), toen aan het hoofd van de inspectiediensten van Actiris, stagiairs en werkzoekenden in opleiding werken had laten uitvoeren in haar privéwoning. Het waren geen klusjes, de werken namen minstens vier weken in beslag: Ze liet hen haar trap opschuren, een basketbalterrein aanleggen en haar terras afwerken. De werken dateerden van 2016, maar een factuur volgde nooit.

De zwendel was zonder de anonieme klacht nooit aan het licht gekomen. De stagiairs en werkzoekenden in opleiding werden gesubsidieerd door de sociale tewerkstellingsorganisatie uit Elsene. De organisatie stond op haar beurt onder toezicht van de inspectiediensten Actiris, waar J. aan het hoofd stond.

Na onderzoek van die anonieme klacht besloot Actiris J. aan de deur te zetten. Ze trekt nu naar de Raad van State om haar ontslag aan te vechten.

De sociale tewerkstellingsdienst uit Elsene zegt aan de kranten van Sudpresse dat niet J., maar haar toenmalige metgezel dit alles op poten gezet zou hebben. Achter haar rug zou die alle benodigde materialen en mankrachten verzameld hebben. ‘Hij werd intussen ontslagen’, klinkt het. Ook hij vecht intussen zijn ontslag aan.

Opvallend is dat de organisatie ondanks de beschuldigingen geen stappen ondernomen heeft tegen de ex-medewerker. Verdere commentaar wou de organisatie uit Elsene niet kwijt: ‘Het dossier is in handen van het gerecht’.