Eerste regendruppels brengen verkoeling
Themabeeld Foto: rr
Aan de kust zijn de eerste kleine regenbuien gevallen. Daardoor zijn de tropische temperaturen snel verdwenen. Het KMI waarschuwt ondertussen voor lokaal onweer. In Ukkel werd er wel een dagrecord gevestige: met 34,8 graden werd het de warmste 7 augustus ooit gemeten.

Het vorige record dagrecord dateerde van 1975 en bedroeg 32.7 graden Celsius. Dat record sneuvelde al rond de middag. Later in de namiddag piekte het kwik op 34,8 graden. Het record van deze zomer sneuvelde weliswaar niet. Op 26 en 27 juli was het in Ukkel met 35,4 graden nog warmer.

Ook aan de kust werden temperaturen van meer dan 30 graden opgetekend. Maar de regenval bracht om 18 uur snel verkoeling. In Middelkerke was de temperatuur daardoor al om 18 uur gezakt tot 25 graden. 

Het zeewater zelf had ook een temperatuur van 20,6 graden. Dat is het warmst sinds augustus 1997. De hitte veroorzaakt ook hoge ozonwaarden, al is het op dat vlak al slechter geweest deze zomer.

Code geel

Die hoge temperaturen brengen echter ook hoogst instabiel weer. Het KMI kondigt vanaf 19 uur code geel aan, wat betekent dat er kans op plaatselijk onweer is. ‘Een lokaal onweer is niet zonder gevaar. Er is kans op intense regenval, hagelbuien, blikseminslagen en/of felle rukwinden die lokaal voor overlast kunnen zorgen’, volgens het KMI. 

 

Noodnummer

Daarom activeert de overheid het noodnummer 1722, dat dient voor meldingen zoals wateroverlast en stormschade. Het nummer 112 mag enkel gebeld worden bij (potentieel) levensbedreigende situaties en dient niet voor oproepen omtrent de stormschade.

‘We verwachten dat vooral felle rukwinden overlast zullen veroorzaken. De onderste luchtlagen zijn zo droog en warm dat het gros van de neerslag zal verdampen voor hij tot bij ons komt. Lokaal kan er wel heel veel neerslag vallen’, klinkt het nog.

Weersvoorspellingen

Woensdagochtend is er vrij veel bewolking en worden nog enkele buien in het oosten van het land verwacht. Donderdag begint droog met opklaringen, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe en valt er regen en plaatselijk felle onweersbuien.

Vrijdag wordt half bewolkt, tijdens het weekend zijn er opklaringen.

Eerste regendruppels brengen verkoeling
Foto: KMI