RECEPT. Granola met rood fruit
Foto: rr
Het favoriete zomerrecept met fruit van Floortje De Ley, die enkele maanden geleden in Antwerpen Graan opende, haar eigen bakkersatelier met achteraan in de stadstuin een houtoven. Graan is geen bakkerij, wel een workshopruimte waar ze mensen wil leren om opnieuw zelf te bakken.

‘Mijn favoriete recept met fruit is heel eenvoudig en staat bij ons in de zomer elke dag op de ontbijttafel: granola met rood fruit. Zelfs mijn kinderen zijn er verzot op. Ik maak de granola altijd met de ingrediënten die ik op dat moment in huis heb, al is de basis wel telkens haver. De hoeveelheden weeg ik niet af, ik doe het altijd op gevoel. Als ik brood gebakken heb, maak ik de granola in de restwarmte van mijn houtoven. Maar je kunt natuurlijk ook de restwarmte van een elektrische oven gebruiken.’

INGREDIËNTEN:

300 g haver
100 g noten (amandelen of een mengeling met andere noten zoals bijvoorbeeld cashewnoten)
50 g pompoenpitten
50 g zonnebloempitten
20 g chiazaad
20 g lijnzaad
Kruiden naar smaak: 1/2 tl kaneel, 1/2 tl kardemom en een snuifje nootmuskaat
Ook lekker: een beetje cacaopoeder van goede kwaliteit
3 el honing, ahornsiroop of agavesiroop
2 el kokosolie
Yoghurt
Rood fruit naar keuze

BEREIDING:

Meng alle ingrediënten en spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 30 minuten in de oven op 180 °C. Als de oven afgekoeld is naar bijvoorbeeld 160 °C, mag de granola er wat langer in.

Doe wat yoghurt in een kommetje, verdeel er de granola over en werk af met rood fruit.

Tip: ‘Ook lekker is om wat gepofte rijst aan de granola toe te voegen.’